Hopp til innhold

– Høyst kontroversiell prisvinner

– Den økonomiske krisa i EU skaper strid og krangel mellom nasjoner. Jeg er ikke imponert over at EU får Nobels fredspris, sier lederen i Sør-Trøndelag bondelag.

Lars Morten Rosmo

Lars Morten Rosmo mener det blir feil å gi fredsprisen til EU.

Foto: Thor Amund Hagen / NRK

Lars Morten Rosmo

Lars Morten Rosmo er skeptisk.

Foto: Thor Amund Hagen / NRK

Heming Olaussen

Heming Olaussen i Nei til EU.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
– Jeg er veldig skeptisk.

Det sier Lars Morten Rosmo som er leder i Sør-Trøndelag bondelag. Heime på gården i Skaun har han fulgt med på fjernsyn under offentliggjøringa av fredsprisvinneren.

– Klarte ikke å rydde opp på Balkan

Han ble ikke imponert da Thorbjørn Jagland annonserte at det er EU som får Nobels fredspris.

– Jeg liker det ikke, sier Rosmo.

– For det første syns jeg EU spilte fallitt som fredsmekler på Balkan i sin tid. De klarte ikke å få rydda opp der. Det endte med at Nato måtte inn med militær makt for å få stoppa krigen der.

– Nå skaper den økonomiske krisa i EU strid og krangel mellom nasjoner, og innbyggerne i EU er i store problemer, sier Rosmo.

– Det fins så mange andre aktuelle navn, så mange andre som hadde fortjent prisen mer, og der prisen kunne bidratt mer til verdensfreden i en aktuell prosess, sier Rosmo og viser til Øst-Europa og Sør-Amerika.

– Mange steder kunne prisen ha gjort nytte og vært en viktig støtte for folk som hver dag risikerer livet for å bedre livet til andre, sier han.

– Eliteprosjekt uten forankring i befolkninga

Han mener også at EU er et eliteprosjekt uten god forankring hos befolkninga i Europa.

– EU blir mindre og mindre et folkeprosjekt. I Sør-Europa, hvor folk opplever sitt livs store krise, oppfattes nok ikke EU som en aktør som gjør verden tryggere, men mer som en trussel, sier han.

– Men EU ble jo startet som et fredsprosjekt?

– Ja, men å si at uten EU ville det ha vært krig i Europa, det blir å undervurdere politikerne og befolkninga. Det går ikke an å si noe slikt.

– Misbruker en mulighet

Rosmo peker på at EU ikke driver noe utenrikspolitisk fredsarbeid utenfor unionen.

– De har mer enn nok med seg sjøl. Lille Norge gjør jo mye mer fredsarbeid internasjonalt enn EU, sier han.

– Jeg mener nobelkomiteen misbruker en mulighet til å støtte noen som virkelig gjør en jobb.

Rosmo ble ikke overraska da prisen ble offentliggjort i dag klokka 11, for han hadde fulgt med på twitterdebatten kvelden før.

– Men da EU ble lansert som prisvinner på twitter, ble jeg overraska, medgir han.

– Lite å vise til når det gjelder fred

Han får støtte av Nei til EU, som umiddelbart etter offentliggjøringa sendte ut ei pressemelding hvor de sier at det er absurd at EU får Nobels fredspris.

– EU har svært lite å vise til når det gjelder å skape fred i verden. EU legger tvert imot opp til en kraftig militær opptrapping i årene som kommer, sier Heming Olaussen, leder i Nei til EU.

– EUs håndtering av euro-krisen fører også til arbeidsledighet, sosial nød og undergraver velferdsstatene i EU-landene. Dette er heller ikke stabiliserende og fredsskapende, sier Olaussen.

Thorbjørn Jagland (t.h.) og Geir Lundestad

Thorbjørn Jagland (t.h.) og Geir Lundestad.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix