Hopp til innhold

Frykter færre og dyrere utleieboliger

Regjeringens forslag om å øke skatten på sekundærboliger vil gjøre det enda dyrere å leie bolig, mener både utleiere og leietakere.

Nøkkel (Illustrasjonsfoto)

De som eier flere boliger skal beskattes hardere, foreslår regjeringen.

Foto: colourbox.no

Mandag klokken 10.00 la finansminster Sigbjørn Johnsen (Ap) frem regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.

Regjeringen foreslår å øke ligningsverdiene av sekundærbolig og næringseiendom fra 40 prosent til 50 prosent av anslått markedsverdi, skriver regjeringen på sin nettside.

Det betyr at de som eier næringseiendom og sekundærbolig må betale mer i formuesskatt for inntektsåret 2013. Målet skal være å dempe insentivene til å investere penger i eiendom.

– Uheldig for leieboere

Martin Gustavsen, leder i Leieboerforeningen i Trondheim.

Martin Gustavsen, leder i Leieboerforeningen i Trondheim, tror regjeringens forslag om å øke boligskatten på sekundærboliger vil gjøre leiemarkedet enda tøffere.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

Martin Gustavsen, leder i Leieboerforening i Trondheim, tror forslaget kan slå negativt ut for leieboere.

– Da vil nok sannsynligvis utleierne legge kostnadene over på leieboerne. Kanskje vil de også la være å leie ut, noe som vil være veldig uheldig for de som er leieboere, sier Gustavsen.

Regjeringen forslår også at utvidelsen av skattegrunnlaget finansierer en økning av bunnfradraget i formuesskatten fra 750.000 kroner til 870.000 kroner.

– Dagens leieboerne er studenter, eldre og andre lave inntektsgrupper som ikke vil få nytte av dette. Prinsipielt er vi enige om at man skal skattelegge dem med høy inntekt, men vi er redde for at dette vil gå ut over de med lav inntekt, mener Gustavsen.

Han tror at regjeringens forslag også kan føre til færre utleieboliger i markedet.

– Det er noe vi absolutt ikke ønsker her i Trondheim, hvor vi trenger flere utleieboliger, sier Gustavsen og refererer til blant annet mangelen på studentboliger.

– Rammer unge mennesker

Dag Refling, utredningsleder i Huseiernes Landsforbund, leier selv ut en leilighet i Bærum. Men dersom regjeringen får gjennomslag for forslaget sitt, betyr det at Refling må betale mer skatt.

– De som eier flere boliger, har vel råd til å betale dette?

– Spørsmålet er hvem det rammer. De som eier disse boligene kan bare selge dem og sette pengene i noe som gir bedre avkastning, sier Refling.

Huseieren mener også at svært mange utleiere vil svare på skatteøkningen ved å øke husleien kraftig.

– De som rammes av denne endringen er de som leier bolig, spesielt unge mennesker som bor midlertidig, mener Refling.

– Ingen god idé

Emanuele Strano, utvekslingsstudent ved NTNU.

Utvekslingsstudenten Emanuele Strano synes husleien i Norge er dyr nok fra før av.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

Utvekslingsstudenten Emanuele Strano studerer industriell økonomi ved NTNU i Trondheim. Han fikk et tøft møte med det norske leiemarkedet da han flyttet hit i høst.

– De første dagene var veldig vanskelige. Jeg sov på en madrass hos en venn i ti dager før jeg fant et rom etter hjelp fra universitet, sier italieneren.

Strano tror det vil bli et større problem for studenter å finne et sted å bo hvis det blir enda dyrere.

– Jeg synes ikke det er en god idé. Leien er dyr nok allerede, sier han.

– Mange vil selge utleieboligen

Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, mener hensikten med forslaget er å øke skatten for dem som har ekstra bolig for utleie.

– Samtidig er konsekvensen at lønnsomheten av å drive utleie blir mindre og mange vil selge utleieboligen, sier Batta i en pressemelding.

Han anslår at omkring fem prosent av boligmarkedet er sekundærboliger, og at mellom 20.000 og 30.000 leieboliger vil forsvinne ut av utleiemarkedet som følge av skatteøkningen i statsbudsjettet.

– I tillegg vil leietakerne oppleve høyere leiepriser fordi alle utleiekostnader over tid blir overveltet på sluttbrukerne. Dette er med andre ord et særdeles usosialt forslag for alle som er i leiemarkedet, påpeker Batta.