Det blir stadig flere av kortnebbgåsa og nå skal det jaktes mer på den upopulære gjesten. Likevel er det mange som ikke synes den smaker av fugl.
- LES OGSÅ:
Stor jaktinteresse
i Norge og i Danmark for å få ned bestanden. Men selv om interessen for å jakte på kortnebbgås har eksplodert, er det fortsatt få som selger kjøttet til butikker og restauranter.
– I Nord-Trøndelag skal det skytes rundt 3000 gjess, men kjøttet blir bare brukt av jegerne selv eller bekjente. Noe går kanskje til restauranter, sier jaktkoordinator Ove Martin Gundersen i Norsk institutt for naturforskning til NRK.
Få spiser gåsa
I Norge er det får som har erfaring med kortnebbgås som en matrett. Folk vi snakket med, har ikke smakt det.
Selv ikke på storhusholdningsmessen MENY 2012 i Trondheim Spektrum, er folk kjent med kortnebbgås som matrett. Men kokk Morten Rathe som også er på kokkelandslaget, vet hvordan gåsa skal tilberedes.
– Det er mange muligheter, men den kan helstekes som and eller kalkun. Ellers kan man skjære av bryst og lår, og steke hver for seg. Det viktigste er å steke på lav temperatur, sånn at gåsa ikke blir tørr, understreker Rathe.
Populært i Europa
Gås er langt mer populært ute i Europa, og særlig i Frankrike og i Danmark.
– Gåselever er en delikatesse ute i Europa, men i Norge er ikke gås særlig populært. Når det gjelder tilbehøret til kortnebbgåsa, vil jeg anbefale det samme som til kalkun. Kanskje tyttebær, rosenkål og litt sopp. Gåsestekt er festmat, og mest vanlig til jul. Kortnebbgås blir nok ikke hverdagsmat i Norge, mener Rathe.