Hopp til innhold

Musikk i stedet for medisin

Bruk av musikk gjør at behovet for medisiner i eldreomsorgen blir mindre. Nå er det stadig mer vanlig med musikk rundt om på institusjonene.

Eldre sang

Sykepleiere mener sang og musikk reduserer behovet for medisnier blant eldre pasienter.

Foto: Illistruasjonsfoto: Colourbox

– I omsorgssektoren har vi virkelig nytte av musikk til arbeidet, sa Anna Marie Laugsand fra Ytterøy bo- og helsetun under en konferanse på Stiklestad i går.

Virker beroligende

For bruken av musikk virker beroligende og den sprer glede blant de eldre. Sårlig er dette viktig for pasienter med demens.

– Behovet for sovemedisiner og andre medikamenter er mindre nå enn før. Musikken gir de eldre følelesen av at de lever, at de har sin egen idenitet og sin egen verdi, sier Laugsand til NRK.

Laugsand forteller om en pasient på 74 år som plages med demens.

Synger sammen

– Det kan være veldig vanskelig å stelle henne fordi hun ikke forstår oss, og fordi hun ikke lenger har språk. Da starter vi dagene med musikk. Jeg kan sette meg ved senga hennes og synge en sang hun liker.

– Da synger hun et vers sammen med meg, og da husker hun kanskje noe fra tidligere i livet. Det er ei stor opplevelse for meg selv, og jeg kjenner det er ei god opplevelse også for henne, sier spesialsykepleieren.

Dermed blir det lettere å oppnå kontakt, og det blir lettere å gjennomføre stell og andre daglige gjøremål.

– Musikk betyr mye

Den samme erfaringen har også Rita Rosendal fra Namdal Rehabilitering på Høylandet.

– Musikk betyr mye for mange. Uansett helsetilstand og alder, så ser vi vi hvilken påvirkning musikken har på folk. Derfor er det viktig å bruke musikken særlig i eldreomsorgen, og jeg tror det blir mer av det i framtida når kravene til vår egen effektivitet stadig skjerpes, sier Rosendal.