Hopp til innhold

Kraftige kutt ved domstolene

Domstoladministrasjonen frykter de må kutte stillinger tilsvarende Bergen tingrett. Dette fører til lengre saksbehandlingstid.

Trondheim tinghus

Sør-Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett kommer trolig til å merke kuttene

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Tor Langbach

Direktør for Domstoladministrasjonen, Tor Langbach frykter kuttforslagene rammer saksbehandlingstida og tilliten til domstolene.

Foto: NRK

Bevilgningene til Domstoladministrasjonen kuttes trolig med 33 millioner kroner i Statsbudsjettet. Justisdepartementet varslet om dette før sommeren. Det betyr kraftige kutt og lengre saksbehandlingstid.

– Vi har regnet ut at dette gjør at vi må kutte omtrent fem prosent av den kapasiteten vi har til å behandle saker og få avsagt dommer. Det betyr lengre saksbehandlingstid for folk, sier direktør for Domstoladministrasjonen, Tor Langbach.

Trenger flere dommere

Og det er han ikke alene om å mene.

Håvard Holm, leder i Dommerforeningen og dommer i Borgarting lagmannsrett, sier de trenger flere dommere bare for å opprettholde dagens saksbehandlingstid.

– Om resultatet blir at vi over tid får færre dommere, så sier det seg selv at dette vil få direkte betydning for en saksbehandlingstid som allerede i dag er svært lang. Vi berammer nå saker i 2014, sier Holm.

Stillingsstopp

Domstoladministrasjonen innførte stillingsstopp da de fikk varselet om budsjettkutt.

I Sør-Trøndelag tingrett er de allerede berørt, sier administrasjonssjef Børge Trondvold.

– For vårt vedkommende har Sør-Trøndelag tingrett to dommerstillinger i manko, så vi er litt bekymra for at dette skal fortsette, sier Trondvold.

Så det spørs om det blir noe av planene om en ny rettssal i tinghuset i Trondheim.

Ingen alternativ

For Domstoladministrasjonen finnes det ingen andre alternativ enn å kutte i stillinger.

– Vi har ikke politihelikopter å sette på bakken eller en bilpark vi kan la være å fornye, seir Langbach.

Hvis de varsla kuttene blir en realitet, må Tor Langbach kvitte seg med ansatte tilsvarende hele Bergen Tingrett.

– For to år siden fikk vi en ekstra 40 millioner på toppen fordi vi hadde en veldig sterk saksvekst på tvistsakssida. Vi trodde dette var midlertidig på grunn av ny lovgivning, men dette nye nivået har holdt seg stabilt.

Ministeren taus

Justisminister Grete Faremo vil ikke uttale seg om kuttene. Men hennes kommunikasjonsansvarlige skriver følgende i en e-post:

"Når det gjelder domstolenes budsjett for neste år, er arbeidet med statsbudsjettet for 2013 ennå ikke sluttført. Regjeringens budsjettforslag legges fram først i begynnelsen av oktober, og departementet kan derfor ikke si noe mer om dette på nåværende tidspunkt.”

Målet for behandlinga av sivile saker er 6 måneder.

Alle saker som ikke er prioritert gjennom lovverket blir skjøvet fram i tid.

– Svekker tilliten

Det betyr for eksempel at hvis en barnefordelingssak, som ikke er en barnevernssak, skal opp i Borgarting lagmannsrett, kan mor, far og barn risikere å måtte vente opptil to år på å få avklart hvor barnet skal bo.

– Om folk flest opplever at det tar årevis for å få en sak avgjort kan det rokke ved tilliten til det norske rettsssystemet, sier Langbach.

– 22. julisaken har vist at vi kan behandle vanskelige saker på en god måte, men med et kutt på 33 millioner, kan dette med effektivitet bli rammet, og det kan rokke ved tilliten til det norske rettssystemet, sier Langbach og føyer til at han ikke helt ser for seg hvordan politikerne kan leve med det.