Hopp til innhold

Nesten 17.000 statlige stillinger på syv år

Siden de rødgrønne tok over makten i 2005 har de skapt i overkant av 15.000 flere statlige arbeidsplasser. Én av tre havnet i hovedstaden.

Rødgrønn ledertrio

Det er opprettet mer enn to statlige arbeidsplasser i Oslo per dag under de rødgrønne.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Martin Kolberg

Martin Kolberg i Arbeiderpartiet innrømmer overfor Trønder-Avisa at fordelinga av de statlige stillingene ikke er heldig.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix
Lars Myraune

Leder i Nord-Trøndelag Høyre, Lars Myraune, mener presse i Oslo allerede er for stort.

Foto: Privat
Landbruksminister Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk er ikke i mot at det blir opprettet flere statlige stillinger.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det er Trønder-Avisa som i dag skriver at det hver dag de siste sju årene er skapt flere enn to statlige arbeidsplasser i Oslo under den rødgrønne regjeringa.

Både i 2005 og i 2009 lovet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti å motvirke sentraliseringen av statlige arbeidsplasser.

Les også: Oslo-dominans i regjeringskvartalet

Nord-Trøndelag på jumboplass

Parlamentarisk nestleder og partistrateg i Arbeiderpartiet Martin Kolberg, sier det å opprette så mange, nye statlige arbeidsplasser ikke har vært en bevisst handling.

– Dette er ikke pene tall. Totalt så har vi jo skapt 350.000 arbeidsplasser. To tredeler er i privat sektor, en tredel er i offentlig og en del av disse er statlige, sier han til Trønder-Avisa.

Rundt om i landet er det veldig varierende hvor de resterende stillingene er opprettet. Nord-Trøndelag og Telemark er de to fylkene som havner på jumboplass med kun 0,5 prosent økning under de rødgrønne.

Etter Oslo på topp med en økning på 31 prosent finner vi Sør-Trøndelag på andreplass (9,7 prosent), Troms på tredje (7,2 prosent) og Hordaland på fjerde (6,3 prosent).

– Presset i Oslo er allerede for stort

Stortingsrepresentant og leder i Nord-Trøndelag Høyre Lars Myraune, mener det er for stor vekst i offentlig sektor.

– Vi er jo egentlig enige om at det er ønskelig at kongeriket skal bebos rundt omkring. I Oslo er det alt for mye press allerede, det er stor pågang etter boliger og et press i veisystemet. Det kunne vært en fordel å redusere veksten i Oslo til fordel for andre distrikter i Norge, sier Myraune til NRK.no.

– Mange husker høyrestatsråd Victor Norman som flyttet statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Er det noe en eventuell ny, borgelig regjering vil gjøre mer av?

– Jeg kan ikke garantere for det jeg da, men jeg synes det var veldig bra det Victor Norman gjorde. Han er faktisk den eneste som har greid å få til det. Navarsete (kommunal- og regionalminister red. anm.) sa at hun skulle flytte ut 6.000 arbeidsplasser, men det har jo ikke fungert. Så det er noe jeg synes vi absolutt skulle legge vekt på, sier han.

Fornøyd med 70 prosent

Senterpartiets parlamentariske leder Lars Peder Brekk sier han er fornøyd med at 70 prosent av økningen har skjedd utenfor hovedstaden. Han mener flere stillinger ville vært opprettet i distriktene dersom Senterpartiet hadde hatt mer makt.

Men alt i alt er ikke Brekk i mot vekst i statlige arbeidsplasser.

– Jeg ønsker å effektivisere og utnytte ressursene enda bedre, men vi kan ikke si at vi skal drive et nullspill, sier Brekk til avisa.