Hopp til innhold

Humle i øl gir mannepupper

Humle inneholder østrogenhermere som kan føre til at menn som drikker mye øl får utviklet bryster.

Humle

Humle er selve ølkrydderet og det inneholder noe som kaller østrogenhermere.

Foto: Morten Andersen / NRK

Humle er selve ølkrydderet og det inneholder noe som kaller østrogenhermere.

– Derfor vil menn som drikker mye øl ikke bare få ølmage, men også bryster, sier botaniker og forsker Thyra Solem som viser NRK rundt i renessansehagen på Ringve i Trondheim.


Hun regner med at det ikke er noen populær opplysning å spre blant øltørste menn.

Virker også beroligende

Solem er botaniker og forsker ved Viteskapsmuseeet ved NTNU i Trondheim. Hun forteller at humle er en av Nordens 2 lianer og slynger seg høyt opp der den får noe å vokse på. Den brukes mest som prydplante og det er de små konglelignende vekstene på planten som er ølkrydderet og østrogenhermeren.

I tillegg til kryddersmaken har den, ifølge Solem, også stoffer som virker beroligende og brukes derfor i søvndyssende medisiner. Humle deler et lite område med 120 andre urter, nyttevekster og prydplanter i renessansehagen på Ringve.

Mange søker kunnskap i Ringves botaniske hage i Trondheim - vi har også tatt en titt:

I den erotiske kokeboken står det at dersom kvinnen visste hva selleri gjør med mannen ville hun være villig til å gå på sine knær til Paris for å få fatt i den, sier Thyra Solem.

– Kvinner ville gå på sine knær

Thyra Solem tar oss med til et bed med selleri. Planten er god i salater og supper. Det hun sier for å oppfordre til mer bruk av denne planten er fra den erotiske kokeboken.

– Der står det at dersom kvinnen visste hva selleri gjør med mannen ville hun være villig til å gå på sine knær til Paris for å få fatt i den, sier Thyra Solem.

Hver plante har sin historie

I renessansehagen på Ringve kan man rusle rundt helt på egen hånd, lukte på urtene og gjette seg til hva de kan brukes til. Vil man vite mer kan man delta i de organiserte turene.

– Dette er en liten perle hvor man kan gå i fred og ro. Man trenger jo ikke vite noe om plantene for å få en fin opplevelse, men det er jo morsomt å få høre de forskjellige plantenes historier, for hver har sin, sier botanikeren.

botaniker og nyttevekstentusiast Thyra Solem

Thyra Solem er botaniker og forsker ved Vitenskapsmuseet ved NTNU og har en historie knyttet til hver plante i renessansehagen på Ringve.

Foto: Morten Andersen / NRK