Hopp til innhold

14.000 sykkeltyverier anmeldes årlig

Hvert år anmeldes over 14.000 sykkeltyverier i Norge, men manglende informasjon i anmeldelsen gjør at mange sykler må auksjoneres bort.

Illustrasjonsbilde: Sykkeltyveri

Uten å ha rammenummeret på den stjålne sykkelen er det lite politiet kan gjøre.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Altfor mange melder inn tyverier uten å oppgi rammenumre. Da blir det helt håpløst for oss, sier politibetjent Jens Einar Kvenild ved Sør Trøndelag politidistrikt.

Og har de ikke en anmeldelse med rammenummer som stemmer overens med syklene som kommer inn, blir syklene auksjonert bort.

– Vi må ha mer enn merke og farge for å kunne levere ut sykler, sier han.

Sykkeltyveri har økt med 25 % i forhold til i fjor. Organiserte bander er nøye med hvilke sykler de tar. Rundt to tusen sykler blir meldt stjålet i Trøndelag hvert år.

Organiserte bander kan være på jakt etter sykkelen din.

Stjålet fra boden

I Heimdalsområdet har det i den siste tiden vært en del sykkeltyverier. Arild Heimdal fikk sin sykkel stjålet fra boden.

– Den ble tatt fra boden i femtiden på morgenen. Jeg våknet av noen lyder, men trodde det bare var naboen som var på vei til jobb.

Heldigvis har Heimdal notert ned rammenummeret på sykkelen.

– Sykkelen er registrert i Falck sitt sykkelregister, noe som er greit når en skal ha igjen penger.

Tyveriene kommer i bølger

Arild Heimdal forteller også at tyvene hadde vært inne i flere andre boder, og at flere sykler hadde blitt stjålet. Kvenild mener tyveriene virker planlagt.

– Der syklene er sikret med lås er det jo sånn at tyvene må ha tatt med utstyr, så det tyder på at de må ha tenkt seg om i forkant av tyveriene. Det er ikke gjort på impuls, sier han.

Men det stjeles også sykler på impuls her til lands, og det mener Kvenild det er lett å gjøre noe med.

– Vi har eksempler på sykler som står fremme og som forsvinner i løpet av natten også, så menigmann kan bli litt flinkere til å ta vare på eiendelene sine.