Hopp til innhold

Nå starter lusesesongen

Den koser seg i hodebunnen og sørger for kløe. Skolestart og høst i luften betyr storinnrykk av hodelusa.

Hodelussesongen er i gang

Hodelus kan bekjempes med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere hodet.

Foto: Scanpix/Colorbox

Eli Sagvik

Smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hodelusa lever av menneskeblod og den går gode tider i møte, skal man tro ekspertene. Høsten er høysesong for de upopulære blodsugerne.

– Det er som regel rolig i sommerhalvåret, men det blir en oppblomstring av hodelus når skolen starter igjen og utover høsten, bekrefter smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

Særlig barn i skolen og barnehagen er utsatt for å få besøk av lusa.

– Lusa hopper gjerne fra hode til hode, bare de står tett nok sammen. Og det gjør jo gjerne barna, sier Sagvik.

Blodsugende souvenir

Hun forteller at mange drar med seg lus fra ferieturen i utlandet. Siden det kan ta lang tid før smitten oppdages, bør foreldre sørge for en ekstra sjekk av barnas hårmanke for å unngå at lusa går som en farsott blant klassekameratene.

– Foreldre bør undersøke barna ved skolestart og etter ferier i utlandet hvis barna har vært i kontakt med lokalbefolkningen. Studier har vist at forekomsten av hodelus i flere land, også europeiske, er langt høyere enn i Norge, forklarer Sagvik.

Lue-transport

Smittervernoverlegen forteller at det kan ta lang tid, ofte flere måneder, fra man blir smittet av hodelus, til det oppstår en irritasjon av hodebunnen. Samtidig kan man ha kløe i hodebunnen lenge etter at lusa er borte fordi bittene kan klø en god stund etterpå.

Alle som har hår kan få hodelus. Den spretne blodsugeren hopper ikke bare fra hode til hode, den får også gratis transport gjennom bytte av luer og hårpynt, noe som er svært populært blant den yngre garde.

– Hårstrikk, hårspenner og bytting av hårbørste er også med på sørge for økt smitte. Derfor er det viktig at man prøver å unngå dette, sier Sagvik til NRK.

Knekk lusa med varsling

Heldigvis finnes det flere remedier å få kjøpt som lusa ikke liker. Apoteket har både legemidler og medisinsk utstyr som knekker den ubudne gjesten. Men for å unngå at smitten går i ring, er første bud å varsle skole og omgangskrets.

– Det er viktig å gi bekjed tidlig slik at man kan sjekke om andre også har fått lus uten å merke det. Kamming med lusekam og behandling med legemidler i to omganger vil føre til mindre gjensmitte, forklarer smittevernoverlegen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skoler og barnehager til aksjon mot hodelus

Kjemming med lusekam avslører om hodebunnen har fått ubudne gjester.

Foto: Frode Meskau, NRK

Unngå arvinger

Lusa trives best i nakken og i området bak ørene, men de finnes ofte også andre steder på hodet. Når lusa først blir oppdaget, har den gjerne vært der en stund. Det har dermed ingen hensikt å sende skolebarna hjem. Etter første behandling kan poden trygt gå på skolen igjen, så lenge etterkontrollen blir fulgt opp.

– Man kan forsøke å unngå hodekontakt om man vet at noen i omgangskretsen er smittet, sier Sagvik.

Hodelusa lever nemlig i underkant av en måned og rekker å legge hele 90 egg. Eggene klekker etter ca. åtte døgn og når hunnlusa er et par døgn, begynner hun å legge egg. For å unngå at man har lus i ulik alder som legger egg i ulik syklus, må man bruke legemidler to ganger med ti dagers mellomrom for å være sikker på at det ikke er arvinger igjen i hodebunnen.

– Det er viktig å starte behandlingen så snart man oppdager lusa og deretter følge godt med og ta jevnlige kontroller. Helst én gang i måneden Hvis ikke blir det fort at lusa kommer tilbake igjen og igjen, sier Sagvik til NRK.