– Vi råder nye operatører til å ha tre ganger så mye konjakk om bord som de har på vanlige turer, forteller lufthavnsjef Lasse Bardal i Trondheim til NRK.no.
Han forteller at trøndere er over gjennomsnittet glad i det brune brennevinet., særlig på utenlandsflyvninger.
– Første gangen flirer operatørene litt av oss, men på andre turen har de forstått det, for da er de gjerne tomme for konjakk før de har passert luftrommet over Oslo, forteller Bardal.
- Les også: Kjøpte 25-litersflaske med konjakk
Forkjærlighet for konjakk
Lufthavnsjefen har ikke noen god forklaring på hvorfor det er sånn.
– Trøndere har en forkjærlighet for konjakk. Både i butikken på flyplassen og om bord i flyet går det vesentlig mer konjakk enn fra andre flyplasser i Europa, forteller han.
Det er særlig konjakkene som har skandinavisk opprinnelse og navn det går mest av.
– De fleste andre har konjakk til kaffen, men når trøndere er på tur vil de gjerne ha en konjakk eller to, gjerne før maten.
– Hva ville lufthavnsjefen selv hatt i ekstraskuffen?
– Det måtte nok blitt en god flaske vin!
- Les også: Hyller skipsforlis med konjakk
Liker tankegangen
Trønderne NRK traff på flyplassen i dag synes det er en god ide å ha med litt ekstra konjakk.
– Jeg synes det er flott! Når man har ferie må man kunne unne seg en ekstra konjakk. Det hender jeg gjør det, sier Birger Rønning.
– Det høres jo veldig fint ut for de som er redde for å fly, det demper jo nervene. Jeg er glad i konjakk, men jeg holder meg som regel til kaffe, sier Jostein Hove.
- Les også: Slik blir du kvitt flyskrekken
– Litt toskete
Passasjerer fra andre steder i landet drar på smilebåndet når de hører om spesialforsyningene i Trøndelag.
– Det hørtes litt toskete ut. Hvis folk vil ha konjakk kan de kjøpe det før de går ombord på flyet. På innenlandsturer drikker jeg kaffe, eller drister meg til en øl. På utenlandsflyvninger tar jeg gjerne rødvin.
– Konjakk da?
– Av og til. Hvis jeg reiser til Amerika for å få sove, for eksempel!
– Ikke fulle
Informasjonssjefen i Norwegian syns det er helt greit å ta med litt ekstra konjakk til trønderne.
– Vi ser at ulike deler av landet har andre preferanser. Fra Oslo, for eksempel, er rødvin mer populært enn for eksempel konjakk, sier Lasse Sandaker-Nielsen.
– Vi er opptatt av at passasjerene skal ha det hyggelig ombord, sier han.
Det er bare fra Trondheim flyselskapet har med en ekstra skuffe alkohol. Han sier besetningen ombord ikke klager over det.
– Vi opplever svært sjelden passasjerer som er berusa, så det er rett og slett snakk om litt feriekos.