Hopp til innhold

Laks i Steinkjerelva

Etter år uten laks i Steinkjerelva ser det ut til at fisken er på plass igjen.

Steinkjerelva mot Rismelparken

Lakseparasitten har ødelagt for fisken i Steinkjervassdraget. Nå kan det se ut som om fisken er tilbake igjen.

Foto: Marit Norum

For tre år siden var Steinkjervassdraget tømt for laks, etter en behandling den dødlige lakseparasitten gyrodactylus salaris. Nå ser laksen ut til å ha kommet tilbake igjen.


– Det fungerer

Arne Torsen, laks 20 kg

Arne Thoresen fisket to lakser på over 20 kilo i Steinkjervassdraget denne sommeren.

– Vi ser forsøker å finne ut om reetableringa vi har holdt på med i tre år fungerer, sier leder i elveutvalget i Steinkjer Jeger og Fiskeforening Asgeir Graabræk.

I tre uker har Graabræk og 20 andre fiskere, fisket laks i Steinkjervassdraget for å finne ut om laksen de har satt ut årene før, kommer tilbake igjen. Gjør de det, kan elva friskmeldes og åpnes for fiskere i 2014.

I alt har fiskerne fisket 17 laks. Det betyr at fisken kan være på vei tilbake i elva sier Graabræk til NRK.

– Det fungerer når vi har fått fem smålakser hittil, selv om det gjerne skulle vært flere, fortsetter han.

Utrydder utrydderen med utryddelse

For tre år siden gjennomgikk Steinkjervassdraget sin fjerde og foreløpig siste rotenonbehandling. Giften ble tilsatt for å bli kvitt den svært skadelige lakseparasitten, gyrodactylus salaris som truet med å utrydde laksebestanden i elva.

Rotenon dreper nesten alt liv med gjeller. I Steinkjervassdraget er det blitt satt ut nye laks i et forsøk på å bygge opp en laksebestand i elva igjen.

-I Steinkjer har vi store forhåpninger for å få åpnet vassdraget i 2014. Finner vi ikke Gyroviruset i elva her på fem år, er Steinkjerelva friskmeldt. Vi er optimistiske, sier lederen av elveutvalget.


– Håpet er der

Selv om det ser lovende ut, er det usikkert om Steinkjervassdraget er kvitt den farlige lakseparasitten. Først neste år, kan en si med sikkerhet om elva er i ferd med å få laksebestanden tilbake igjen. Men Graabræk er optimist. Han håper at alle kan fiske i elva om to år.

– Det ser veldig bra ut. Det er veldig mye yngel her. Yngel over hele elva. Så håpet er der.