Hopp til innhold

Vil tjene penger på ukjent mineral

Et kanadisk gruveselskap starter letinga etter mineralet awaruitt på Røros og Leka i juli. Selskapet håper de kan tjene gode penger på det ukjente mineralet.

Kanadisk selskap starter leting etter dette metallet, awaruitt, i juli.

First Point Minerals drar til Trøndelag i håp om å finne store mengder av mineralet awaruitt.

Foto: Thomas Witzke/ Mineral foto atlas

Interessen for awaruitt er så fersk at mineralet aldri før har blitt solgt kommersielt.

Store funn

Selskapet First Point Minerals har sikret seg rettighetene for å lete etter mineralet i Feragen sør for Røros og på øya Leka, skriver Dagens Næringsliv.

Undersøkelsesrettighetene omfatter 218,75 kvadratkilometer.

Letinga starter i juli, og First Point Minerals regner med å få de første resultatene i august. Er undersøkelsene positive, vil nye undersøkelser settes i gang.

First Point Minerals har også, sammen med Cliff Natural Resources, gjort store funn av mineralet i British Columbia i Canada.

Nå starter letingen etter metallet Awaruitt.

Letinga etter awaruitt i Norge starter i juli, og i august blir de første resultatene klar.

Foto: Minfind.com

Interessant mineral

Det spesielle med awaruitt er at det er en naturlig nikkel-jern-legering med et svært høyt innhold av nikkel. Nikkel brukes i stålproduksjon.

Selskapet kan komme til å tjene godt med penger. Et tonn nikkel koster i underkant av 100.000 kroner. Det gjør leting etter mineralet interessant for kanadierne.

Men First Point Minerals er sikre på at awaruitt har fordeler framfor nikkelsulfider, som utvinnes i gruver over hele verden.

– Det er ikke svovel i mineralet, og det inneholder ikke andre uhåndterlige eller giftige elementer som stålprodusenter vil unngå, sier Ron Britten, konserndirektør for leting i First Point Minerals, til Dagens Næringsliv.

Målet er at awaruitt-konsentrat skal bli sendt direkte til stålprodusenter.

Fant mineralet i Norge

50 år er gått siden geologen Ivar Hultin fant nikkel-jernlegeringen awaruitt. Han ble den første nordmann som oppdaget awaruitt i norske berg.

Funnet ble dokumentert i hovedoppgaven hans, men ble først nasjonalt kjent da han fikk publisert en artikkel i Norsk Geologisk Tidsskrift i 1968.

Det var denne artikkelen First Point Minerals fattet interesse for, 50 år etterpå.