Hopp til innhold

Snø i juni skaper hodebry

Det er lenge siden man har sett så mye snø i den norske fjellheimen i juni. Dette byr på ekstra-arbeid for turistforeningen.

Snø i juni

Dette bildet ble tatt i Trollheimen for noen dager siden. Ifølge NVE er det mange år siden det har vært så mye snø i midten av juni.

Foto: Siri Selnæs

Heidi Bache Stranden

Heidi Bache Stranden kaller 2012 et rekordår med tanke på snø i fjellet på denne årstida.

Foto: NVE
Frode Støre Bergrem

Daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem, sier snøen byr på noen utfordringer.

Foto: Ståle Tonning
Snø 1. juni

Dette bildet ble tatt i Namsos 1. juni i år.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Det er mye snø, mer enn normalt, sammenlignet med tidligere år. Årsaken er at sommeren har uteblitt i store deler av landet, sier Heidi Bache Stranden ved hydrologisk avdeling i NVE.

Størst er snømengden i fjellregionene på Vestlandet, sør i Sør-Trøndelag og nord i Nord-Trøndelag.

– Vi må nok omtrent syv år tilbake i tid for å finne de samme snøforholdene i fjellet på denne tida av året, sier Stranden til NRK.no.

Gode skiforhold

Daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem, sier det fremdeles er mulig å bevege seg på ski i store deler av Trollheimen midt i juni.

– Det er relativt mye snø nå med tanke på årstida, men det er ikke unormalt. Det er bestandig en god del snø i fjellet på denne tida av året. Det er fint mulig å bevege seg i fjellet, men over 800 meter så ligger det snø, sier han til NRK.

Snørapporten fra NVE som ble laget i forrige uke, viser at det er normalt med snø for årstida både i Nord-Norge og på Østlandet, mens i Trøndelag og på Vestlandet er det omvendt.

Ifølge tallmaterialet, som NVE har samla inn siden 1971, har flere fjellområder i Sogn og Fjordane aldri hatt så mye snø på denne tiden av året siden målingene startet.

  • HER kan du se en oversikt over føremeldingene

– Litt ekstra-arbeid

Til helga åpner en del av de betjente hyttene til turistforeningen.

– Vi åpner hyttene som vi bruker. Vi er vant til å ta noen grep for å få frakta utstyret til hyttene, så dette fikser vi, sier Bergrem.

Men snøen skaper likevel litt ekstra-arbeid.

– En del av utstyret må vi fly inn med helikopter, mens andre steder må vi vente med hovedtransportene på grunn av snøen. Når forholdene er som de er, så må vi improvisere litt.

– Husk kart og kompass!

Alle hyttene ligger under 900 meter, så det er stor sjanse for at man skal komme seg tørrskodd over fjellet, ifølge Bergrem.

– En del av merkinga vil ligge under snøen, så vi anbefaler folk å ha med seg kart og kompass. Det er ekstra viktig på denne tida, sier han.

Topptur til Blåfjellet

Bildet er tatt på Blåfjellet tidligere i vår.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK