Hopp til innhold

Bystyret sier ja til å beholde tiggere

Det skal fortsatt være lov til å tigge i Trondheim. I tillegg vil tiggerne nå få tilgang til dusj og wc.

Ina Roll Spinnanger og tigger

Ina Roll Spinnangr er en av politikerne i Trondheim med størst engasjement overfor byens tiggere. Hun har hatt tett kontakt med dem, og kan fortelle om triste skjebner.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Yngve Brox

Høyres Yngve Brox stemte ikke for å tillate tigging i Trondheim.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Tiggere i Trondheim skal få muligheten til å dusje og vaske klærne sine. Det bestemte et stort flertall i bystyret i går kveld.

Nå skal kommunen gå i dialog med Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon for å finne løsninger.

– Lang kamp igjen

Initiativtager Ina Roll Spinnangr i Venstre er veldig fornøyd med vedtaket.

– Vi vet jo at det fremdeles er mange utfordringer for disse menneskene. De har blant annet ikke rett på et sted å bo, så det er fremdeles kamper igjen, men dette var et lite steg i riktig retning, sier Spinnangr til NRK.

Det ble også klart på møte at tigging i Trondheim ikke skal være forbudt.

– Ingen skal lide noen nød

Frp ønsker et lokalt forbud mot tigging, men forslaget fikk bare 13 stemmer.

Gruppeleder i Høyre, Yngve Brox, stemte for et forbud, mens mange av hans partifeller stemte imot.

– Det er helt greit, gruppa står helt fritt til å velge hva de selv vil stemme. Selv mener jeg at det å fjerne forbudet mot tigging ikke løser noen problemer. Det løser verken fattigdomsproblemet eller problemet med rus. Jeg tror vi må finne andre måter å hjelpe disse menneskene på, sier Brox til NRK.

– Vi i Høyre er jo opptatt av at alle mennesker skal ha det godt. Det er ingen som skal fryse eller sulte ihjel på gatene i Trondheim, sier han.

Skviser ut rusmisbrukerne

Forrige uke ble det kjent at utenlandske bostedsløse utkonkurrerer trønderske rusmisbrukere om kriseovernatting i Trondheim.

Overnattingsplassene ved Frelsesarmeen og Carl Johans arbeidsstiftelse er egentlig beregnet på Trondheims narkomane, men tidvis fyller utenlandske bostedsløse opp halvparten av plassene.

Nå tar kommunen grep for å sørge for at brukere fra egen region skal prioriteres. Ved krisetilbudet hos Frelsesarmeen frykter de enda tøffere forhold for dem som allerede har det vanskelig.

Flere tiggere i Trondheim

Nå får tiggerne i Trondheim tilgang til egen dusj.

Foto: NRK