Hopp til innhold

Full fart uten lyd i rallyløp

Rallyproffen Mats Østberg er imponert over tempoet til elbilene som deltar i miljøbilløpet Zero Rally.

Zero Rally 2012

Mads Østberg og Bjørn Dæhlie representerer proff og amatør i miljøbilløpet Zero Rally 2012.

Foto: Billy Abraha / Sveriges Radio

Fra Östersund til Trondheim raskest mulig i miljøbil. Det er oppdraget til de 56 lagene som har meldt seg på årets utgave av miljøbilrallyet Zero Rally 2012.

Klampen i bånn

Elbiler, hydrogenbilder, ladbare hybridbiler og biodrivstoffbiler deltar i billøpet.

Torsdag trykket sjåførene klampen i bånn for å kjøre første etappe. Rallyproffen Mads Østberg er en av dem som har latt seg imponere over kapasiteten til de miljøvennlige bilene.

– Dette gleder vi oss til. Det er viktig å fronte denne typen biler og miljøsaken, sier Østberg før startskuddet gikk klokken 13.00 på Stora Torvet i Östersund torsdag.

Høy kjendisfaktor

Det er flere kjendiser fra både bilsport og andre sjangere som skal kjøre. Artisten Tone Damli, alpinstjernen Aksel Lund Svindal og rapperen Timbuktu er blant de som stiller. Rallyproffene Marius Aasen, Patrik Sandell og Annie Steel skal også kjøre fortest mulig i løpet.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Tone Damli

Tone Damli kjører elbil så fort som mulig fra Östersund til Trondheim.

Foto: NRK

Lite brum, mye fart

Østberg forklarer at han vil vise at miljøbiler er gode biler og at de også kan brukes til rallybiler.

– Jeg tror man kunne ha bygd en miljøbil med samme kjøreegenskaper som en bensin- eller dieselbil dersom man hadde lagt like mye arbeid i det, sier Østberg.

Går miljøbilene like fort?

– På et rett strekke går en elbil like fort som mange andre biler. Men det er ingen lyd, så det er helt stille. Man får heller ha billyden på stereoanlegget, sier Østberg.

Full fart for skikongen

Det er fjerde år Zero Rally arrangeres, og deltakelsen øker for hvert år. Deltakerne er alt fra profesjonelle rallylag til glade amatører. Lagene stiller med alt fra vanlige små elbiler til supersportsbiler

Ski-pensjonisten Bjørn Dæhlie debuterer i ny disiplin som rallysjåfør.

– Jeg er amatøren her. Det er min første lange tur i elbil, sier Bjørn Dæhlie.

Fredag morgen ventes Dæhlie og de andre deltakerne til Meråker videregående skole i Nord- Trøndelag. Der skal både biler og førere lade batteriene.

Slalåm og bakkeløp

Rallyet går langs den såkalte Green Highway. Det blir arrangert for å demonstrere at utslippsfrie biler er gode og fremtidsrettede alternativer til bensin- eller dieselbiler, og at de er biler som passer for de aller fleste.

Deltakerne skal ikke kjøre strake veien fra Östersund til Trondheim. Underveis skal de kjøre bakkeløp, slalåm og de skal innom bilsportbanen Lånke for å kjøre baneløp. I tillegg må bilene innom flere ladestasjoner på veien.

Green Highway

Her er ladestasjonene på Green Highway avmerket. Veien går fra Sundsvall til Trondheim.