Hopp til innhold

Venstre vil gi WC til tiggere

Tiggerne i Trondheim blir pisset på, fryser på seg koldbrann i vinterkulda og har ingen steder å gjøre personlig hygiene.

Tigger i Trondheim

Venstre i Trondheim vil tilby tiggerne et sted de kan få vasket seg og gått på toalettet.

Foto: Hans H. Bjørstad

Venstre foreslår derfor utvidede åpningstider på Frelsesarmeens dagsenter for å gjøre livet litt lettere for dem.

– Dette handler om en minstegrad av nødhjelp. Det er ikke snakk om å gi de tilgang på hoteller, men å gi dem tilgang på toalett, dusj og mulighet til å vaske klærne sine, sier Ina Roll Spinnangr i Trondheim Venstre.

Kvinne døde av vinterkulda

Ina Roll Spinnangr er en av politikerne i Trondheim med størst engasjement overfor byens tiggere. Hun har hatt tett kontakt med dem, og kan fortelle om triste skjebner.

– Det er alt fra personer som opplever å bli trakassert. Noen har blitt urinert på på åpen gate i Trondheim. Noen forteller at de blir behandlet som dyr og får lite respekt av nordmenn.

En annen historie er om 28 år gammel kvinne som, ifølge Spinnangr, nylig omkom da hun returnerte til Romania.

– Hun har vært her i vinter og vært høygravid. Hun har sittet ute og tigget hele den kalde vinteren i Trondheim. Barnet har dødd i magen hennes, og hun døde selv da hun kom tilbake til Romania.

– Var det en av de tiggerne vi har sett i vinter?

– Det var det.

12 kroner i timen

Ina Roll Spinnanger og tigger

Ina Roll Spinnangr (V) sammen med en tigger i Trondheim sentrum.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

På et gatehjørne står Misho og spiller trekkspill. Han har lært seg «Nidelven stille og vakker du er», men likevel faller det få mynter ned i koppen.

– Jeg har tjent tolv kroner for én time. Det var enda verre i går. Jeg vet ikke hvorfor folk ikke gir penger, for det er ikke mange tiggere her i byen, sier han.

Misho forteller at livet er hardt for tiggerne, og at mange gir opp og drar hjemover til verre forhold.

– En annen historie er om ei kvinne som hadde fått frostskade i foten. En nordmann skulle hjelpe henne, og tok henne med til legevakta. Men der ville de ikke behandle henne fordi det ikke var akutt nok. Da hun kom tilbake til hjemlandet sitt måtte hun amputere foten fordi det hadde spredt seg, sier Roll Spinnangr.

– Man blir ikke rik av tigging

Selv om flere ledende politikerne i Trondheim vil forby tigging, er Venstres Ina Roll Spinnangr opprørt over tiggernes tragiske skjebner, både i sitt hjemland og i Trondheim.

– Det er en myte at man kan bli rik på å tigge. Men ifølge de jeg har snakket med, som Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen, er det ganske knapt. Det er så vidt man har nok til å overleve.

Lisbeth Kleveland, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg, arbeider sammen med Venstre for å skape bedre vilkår for tiggerne i Trondheim.

– Det er skremmende forhold. Det er også skremmende at det er så mange av dem, og jeg ser de har det fælt.

Roll Spinnangr mener et tilbud om dusj og WC ville gjort mye for tiggerne.

– Vi må begynne et sted. Dersom mennesker havner i denne forferdelige situasjonen, må de ha hjelp til de mest grunnleggende tingene. Det er for eksempel vanskelig å søke jobb når man ikke har tilgang på gode sanitærforhold.