Hopp til innhold

Osman trekker anken

Åtte år etter drapet i Nord-Irak får Marita Strøms tre døtre arven etter sin mor, sier Strøm-familiens advokat, Endre Lysø til NRK.no

Osman

Osman Omar Osman før han rømte fra Zigra-fengselet i Nord-Irak.

Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

– Hele familien er svært lettet, og Osman har ingen rettigheter lenger i denne saken. Nå kan vi alle gå videre og se framover, sier Lysø.

Dermed er den snart åtte år gamle saken ute av verden, og Marita Strøms tre døtre i Namsos, kan nå vente seg å få utbetalt nærmere en million kroner. Dette er forsikringspengene mora.

For Marita Strøm ble skutt da hun var på ferie i mannens hjemby Sulaimanyie i i Nord-Irak i 2004. Ektemannen Osman Omer Osman ble dømt for for drapet i 2005.

Avlyser ankesaken

Advokat Brynjar Meling trakk anken på vegne av Osman onsdag kveld. Ankesaken skulle etter planen starte i Frostating lagmannsrett fredag.

Meling ønsker ikke å si om det er han eller Osman som har tatt avgjørelsen

– Utover å bekrefte at anken er trukket, har jeg ingen kommentar, sier advokaten til NRK.

Osman har sittet fengslet i Irak siden, men rømte fra Zigra-fengselet i Dohuk sammen med ti andre fanger i januar. Hans norske advokat, Brynjar Meling har ikke vært i kontakt med han etterpå.

Tapte i tingretten

Marita Strøm

Marita Strøm

Foto: privat

Hadde Osman blitt dømt for drap i norsk rettsvesen ville livsforsikringspengene automatisk gått til parets tre barn.

I fjor høst bestemte Namdal tingrett at barna hadde rett på forsikringspengene. Osman anket.

– Fraskriver jeg meg disse pengene, vil det være det samme som å innrømme at jeg sto bak drapet, sa Osman på telefon fra fengselet i Irak under tingrettens behandling av saken.

Sperret konto

Forsikringspengene på over en million kroner står på sperret konto. Normalt har ektemannen krav på 60 prosent av disse pengene.

Osman har forklart at paret var på biltur med sine to eldste døtre da drapet skjedde.

Trafikken stoppet opp, og en bil kom opp på siden av dem. En mann i bilen skal ha fått øye på Marita Strøm, siktet på henne og trukket av.

Politiets påpekte flere svakheter ved forklaringen under en rekonstruksjon. De to mennene i bilen hevdet de bare hadde skutt i luften og at Osman selv stod bak drapet på Marita Strøm.