Hopp til innhold

Politiet tok båttyv på fersken

Båttyven kom seg fra Steinkjer til Inderøy med stjålet båt, men politiet hadde fått tips, og arresterte ham mens han holdt på med båten.

Båthavna i Steinkjer

Båten, med en 100-hesters motor, ble tatt fra båthavna i Eggebogen. Tyven kom seg til Inderøy, men ble tatt av politiet.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

– Vi har pågrepet en mann i båthavna på Kjerknesvågen på Inderøy, sier operasjonsleder Dag Hjulstad hos politiet i Nord-Trøndelag. Det er snakk om en levangermann i 30-åra.

– Avhørt tirsdag kveld

– Han hadde tatt en båt i Steinkjer og kommet seg til Kjerknesvågen. Her holdt han på med en båt. Enten forsøkte han å stjele enda en båt, eller så mekka han på den første for å komme seg videre, sier Hjulstad.

– Han har erkjent bårttyveri og forsøk på båttyveri og er nå sluppet fri, sier Hjulstad tirsdag kveld.

Politiet rykka ut etter tips fra folk ved båthavna på Kjerknesvågen. De kjente ikke igjen mannen, og varsla politiet.

Det skal ha vært forsøk på innbrudd i flere båter som lå i båthavna i Steinkjer, og Hjulstad sier at det kan være en sammenheng mellom disse innbruddene og båttyven som ble tatt på fersken.

Advarer mot tyveri

Pål Rune Eklo, Gjensidige forsikring

Pål Rune Eklo, informasjonsrådgiver i Gjensidige forsikring

Foto: Gjensidige

Forsikringsbransjen advarer nå båtfolket, og ber dem om å ta ekstra grep for å sikre seg mot tyveri.

– Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter, og vi har sett at østeuropeiske bander har herja norskekysten de siste åra. Det er snakk om store verdier, for eksempel vil fem motorer med 200 hestekrefter være verdt rundt 1 million kroner, sier Pål Rune Eklo i Gjensidige forsikring.

– Alt fra små "putremotorer" til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet, forteller han.

Bør merke motoren

For å forebygge motortyveri, bør man merke motoren med Securmark-merking.

– En merka motor er mindre attraktiv å stjele enn en umerka, sier Eklo. Det er også lettere å finne og identifisere merka motorer, og dette kan i beste fall føre til at organisert kriminalitet blir oppdaga og begrensa.

- Det fins også gjenfinningssystemer som kan monteres i de fleste utenbordsmotorer, sier Eklo.

Fjern viktige motordeler

For å unngå båttyveri, bør man bruke båthavner med vakthold, og følge med nøye selv også.

– I tillegg bør man fjerne løse bensintanker eller viktige motordeler. Hvis man monterer skjult hovedbryter vanskeliggjør man også båttyveri, sier Eklo.

– Sørg også for å ta bilder av båten, og kontakt politi og forsikringsselskap med en gang hvis du har vært utsatt for båttyveri, oppfordrer Pål Rune Eklo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.