Hopp til innhold

Ser om skjæra hver morgen

Skjæra bygde reir utenfor Her og Nå sine lokaler på Tyholt i Trondheim. Nå er NRK-ansatte hekta på skjære, og må ha sin daglige dose fugl for at arbeidsdagen skal falle på plass.

Fugleunger kommer til verden

Her er bilde fra direkterapporteringa rett inn i skjærereir hos NRK i Trondheim.

Foto: NRK / NRK

– Det er litt som Hurtigruten, oppslukende - og helt fantastisk, sier redaksjonssjef i Her og Nå i Trondheim, Erik Skarrud.

Redaksjonssjef i Her og Nå, Erik Skarrud

Redaksjonssjef i Her og Nå, Erik Skarrud, har fantastisk utsikt rett ned i et skjærereir.

Foto: Per Kristian Johansen, NRK

Fire dager har gått siden NRK bestemte seg for å gå direkte, 24 timer i døgnet, fra et skjærereir ved veggen på NRK-huset i Trondheim. Det var redaksjonssjefen selv som først skjønte noe var i gjære.

– Jeg oppdaget skjæra i vinter, og skjønte at noe var på gang. Jeg vet ikke om det var hannen - eller hunnen, men jeg ble kraftig imponert over den innsatsen fuglene la ned utefor vinduet, sier Skarrud.

I løpet av to måneder bygde fuglene opp et reir, rett utenfor vinduet i Her og Nå sine redaksjonslokaler.

– De bar med seg svære kvister som de stakk inn i buskaset. Ikke snakk om at de jobbet 7,5 - timers arbeidsdag. De hadde en utrolig drivkraft, og det var da jeg fikk ideen til at dette må vi jo kunne video-overføre, sier Skarrud.

Skjære på storskjerm

Et lite web-kamera ble lurt inn i reiret, via en kvist. Ledningene er tapet langs vinduskarmen hos Her og Nå. Alt er koblet til en laptop, og streaming fra reiret er på plass.

Det vil si at alt som skjer utenfor Her og Nå- vinduet nå blir direkteoverført på nett. Hvem som helst kan følge med fuglene. Det gjelder ikke minst NRK - ansatte.

–Vi har en storskjerm i redaksjonslokalet vårt. Her står skjæra på hele tiden, sier nettutvikler Per Kristian Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nettutvikler i NRK, Per Kristian Johansen

Skjæra vises på storskjerm døgnet rundt i redaksjonslokalene hos nettutvikler i NRK, Per Kristan Johansen.

Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK

Johansen forteller om kolleger som har sittet hjemme og sett på skjæra. En ble etter hvert sulten. Da har vedkommende listet seg inn på kjøkkenet, for å ikke forstyrre fuglen i ruginga.

– Vi er litt hekta, og vi som jobber med nett får flere kommentarer i gangene her i NRK, om at folk følger med skjæra, sier Johansen.

– Vi har fått mye e-post fra folk som syns det er koselig å følge med fuglene. Det er jo gjort tidligere. Blant annet fra tjelden i Bergen. Denne skjæra la seg til rett utenfor vinduet, og bød seg fram, det er en sjanse vi ikke kunne la gå fra oss, sier Johansen.

Ser om skjæra hver morgen

–Vi har lagt stor vekt på å ikke forstyrre fuglene unødig. Direktoratet for Naturforvaltning har også egne retningslinjer for videooverføring av fugler, som vi har fulgt, sier Johansen.

Skjærereir hos NRK i Trondheim

Reiret er i klatreplanten, mens video-overføringa er improvisert ut gjennom vinduet i redaksjonen hos Her og Nå.

Foto: Per Kristian Johansen, NRK

– Nå står utstyret der oppmontert og surrer og går. Kanskje må vi restarte pc-en en gang underveis. Men alt med overføringen går sin stille gang. Jeg tar en titt ut vinduet i ny og ne, men følger mest med på storskjermen, sier Johansen.

Da er det verre med redaksjonssjef Skarrud. Han har lagt om sin daglige rutine, for å få inn skjæreomsorg.

– Jeg må bort og ta en titt ut til vinduet hver eneste dag og se hvordan det går. En av nettviserne mine står konstant på med skjærene, men jeg må se om dem, sier Skarrud.

Han har kontorplassen sin kun få meter fra vinduet.

– Jeg har også tidligere tatt meg i å sitte i lang tid og følge med laksekameraer, så dette er vel noe som treffer meg. Jeg tror det er mentalhygiene, sier Skarrud.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Erik Skarrud, redaksjonssjef i Her og Nå

Skjære i nettleser holder ikke. Redaksjonssjef i Her og Nå, Erik Skarrud, må i tillegg bort til vinduet og ta en titt hver dag.

Foto: Per Kristian Johansen, NRK

Av alle uviktige ting

Skjæra ruger på seks egg. En ornitolog har beregnet klekketidspunktet en gang mellom 15. og 20. mai. Det har tidligere vært antydet at NRK-ansatte må være litt slepphendte med nista si, for å gi fuglene en god start på livet.

I alle fall kan det hende det blir ekstra stille på huset, det øyeblikket ungene titter frem.

Allikevel, vi fant en hos NRK på Tyholt som påberopte seg å ikke bry seg om skjæra. Han jobber til og med i Her og Nå. Etter litt research fant vi ut at vedkommende har vært bort til vinduet og kikket, og utviser større interesse enn han innrømmer.

Denne anonyme medarbeideren etterlyste også gode skjære-oppskrifter.

– Skjære er ikke gourmet, sier redaksjonssjef Erik Skarrud.

– Av alle uviktige ting vi holder på med, er denne skjæra det viktigste, sier han.

Med glimt i øyet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.