Hopp til innhold

Menn vil ha bunad til fest

Interessen for herrebunader eksploderer. I Trondheim har salget økt med femti prosent. Men også andre steder i landet vil menn pynte seg med bunad.

– Interessen er kjempestor. Vi lager fortsatt flest kvinnebunader, men herrene kommer etter, sier Torild Stavnes, som er leder for bunadsavdelingen hos Husfliden i Trondheim.

Vil vise norsk tradisjon

Lars Arne Landrø er en av mange menn som nå venter på at bunaden skal komme i hus. Han gleder seg, og tror han vil føle seg fin.

– Bunaden vil nok bli mest brukt til familiebegivenheter som bryllup og andre stordager. Men også på 17. mai, sier Landrø.

Han innrømmer at kona har presset litt på, men synes det skal bli fint å vise fram bunaden til hennes familie som kommer fra Skottland.

– Der går jo karene i kilt. Det skal bli stas å vise fram norske tradisjoner også, sier han.

Ungguttene kommer etter

Mannsbunad fra Vest-Agder

Mannsbunad fra Vest-Agder.

Foto: Øystein Ramstad, Fotofabrikken

De siste årene har bunad blant konfirmantene vært en økende trend. Jentene har ledet an, men nå kommer guttene etter. I hvert fall på Lillehammer.

– Interessen har økt blant alle, og dette påvirker guttene også, sier Randi Hundere, som leder bunadsavdelingen hos Husfliden på Lillehammer.

Hun er ikke overrasket.

– Dette er et område med sterke tradisjoner, og vi har alltid sydd mange herrebunader. Nå ser vi at stadig flere konfirmanter også velger bunad, sier hun.

Jon Fredrik Skauge fra Fannrem i Sør-Trøndelag har vært rådgiver for Norsk institutt for bunad og folkedrakt, og sitter i styret for Norges husflidslag. Han ser også at interessen for herrebunader øker.

– I vinter var jeg med og holdt kurs, og storparten av deltakerne sydde herrebunader, sier han.

Skauge driver også firmaet Reinhekla, hvor han blant anna produserer skinnbukser for andre produsenter.

– I utgangspunktet er skinnbukser til bunad ganske kostbart, og det kan være langt mellom bestillingene. Men i år har jeg allerede fått tre bestillinger, så det er faktisk en flerdobling sammenligna med tidligere år, smiler han.

Utfordrer dressen

Mannsbunad fra Vest-Agder

Mannsbunad fra Vest-Agder.

Foto: Øystein Ramstad, Fotofabrikken

Også i Vest-Agder meldes det om økt bunadsinteresse blant menn. Men her, som andre steder i landet, er det stort sett menn fra 20-årene og oppover som ønsker bunad.

– Dette kommer nok av at tenåringene ennå ikke har vokst seg ferdig. Det er vanskelig å sy ut og rette på en herrebunad, sammenlignet med en damebunad. Det er nok grunnen til at flere venter til de er ferdig med tenårene, sier Camilla Agre Mortensen, avdelingsleder ved Husfliden i Kristiansand.

Blant dem som er eldre tror hun mange har lyst til å matche kona.

– De bli jo så fine sammen, da. Herrebunaden er langt på vei i ferd med å utkonkurrere dressen, mener hun.

Eva Steinvik Wold driver Bunadsaum, som lager nordtrønderbunader for både kvinner og menn. Hun tror ikke det er kona eller samboeren som får bestemme om mennene skal ha bunad.

– Noen ganger kan nok kvinnene påvirke litt, men stort sett tror jeg det er mennenes egen ide. For å si det sånn, så tror jeg ikke det går an å tvinge en bunad på en kar, ler Eva Steinvik Wold.

Hun anbefaler at menn bør være minst 25 år før de kjøper bunad.

– Da er de ferdig utvokst både i lengden og bredden. Det er ikke så lett å endre størrelsen på ei bukse, eller på ermer og krage på ei jakke, sier hun.

For gutter som likevel ønsker tradisjonsdrakt til konfirmasjon, kan det lønne seg å leie bunad.

Stadig flere systuer tilbyr nå utleie av folkedrakter, men da er det viktig å være tidlig ute når høytidsdagene hoper seg opp i mai.

Trendy

Ved Husfliden i Ålesund har de aldri sydd flere herrebunader enn i år.

– Dess vanligere det blir, jo flere vil bruke bunad, tror daglig leder Åse Karin Gjære.

Hun synes å merke at også motebevisste menn nå velger bunad.

– Den er rett og slett blitt trendy. Det er også mer vanlig å gi en drakt i 30 eller 40-årsgave. I hvert fall hvis de nevner det til bestemor. Hun blir gjerne så glad at hun spanderer hele bunaden, ler Gjære.

Berit Bjerkem driver Bunadburet i Steinkjer, med rekonstruerte manns- og kvinnebunader fra Nord-Trøndelag. Også her har det blitt mer etterspørsel etter mannsbunad de siste åra.

– Det er helst voksne, unge menn som bestiller. Vi ser at mange vil ha bunad til de gifter seg, og da er de gjerne i 30-40-åra, sier hun.