Hopp til innhold

Nå kan rømt laks kartlegges

Et fargestoff i buken på oppdrettslaksen skal avsløre hvor fisken har rømt fra.

Daglig leder i Maskon, Jon Anders Leikvoll.

Daglig leder i Maskon, Jon Anders Leikvoll.

Foto: Grete Thobroe / NRK

De har hatt suksess med sin automatiske vaksineringsmaskin for oppdrettsnæringa. Nå er Maskon på Stjørdal i gang med å utvikle maskinen videre. Den skal merke fisken.

– Når vi vaksinerer så suger vi oss fast i buken med en sugekopp og setter inn dosen med vaksinasjonsveske.

Vi kan da sette inn et merke i et system slik at fiskeren som får en laks kan se under buken og se om det er en oppdrettslaks og spore hvor den kommer fra, sier daglig leder i Maskon, Jon Anders Leikvoll.


Næringa positiv

Oppdrettsnæringa har fått mye kjeft på grunn av lus og rømming, og nylig slo også Riksrevisjonen fast at miljøstandarden i havbruksnæringa ikke er god nok.

Salmar har nå inngått samarbeid med Maskon om å utvikle et system, som gjør at fisk som rømmer lettere kan spores tilbake til anlegget den har rømt fra.

Kommunikasjonsdirektør i FHL Havbruk, Are Kvistad, tror dette vil bidra til at oppdretterne sikrer anleggene sine enda bedre mot rømming.

– En promille av laksen som settes i mærene rømmer. Det er for mye. Derfor har vi sagt på nasjonalt plan at det skal etableres et merkesystem i løpet av året. Vi ønsker å følge prinsippet om at den bedriften som mister laks skal få ansvar for å rydde opp etter seg, sier Kvistad.