Hopp til innhold

Åpner for ny helikopterjakt på bjørn

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har åpnet for bruk av helikopter og snøskuter for å avlive en bjørn i Sør-Trøndelag. Naturvernforbundet er svært kritiske.

Bjørn

Dette er bjørnen det jaktes på. Bildet ble tatt med et viltkamera sent mandag kveld.

Foto: Petter og Ola Digre

– Vi har gitt en skadefellingstillatelse i et avgrenset område i Sør-Trøndelag. Oppdraget er gitt til Statens naturoppsyn og de kan velge å bruke de virkemidlene hvis de mener det er riktig, sier seniorrådgiver Lars Bendik Austmo i direktoratet til NRK.

DN gav grønt lys for jakt etter at en bjørn ble observert mandag kveld. Området det kan jaktes i er Midtre Gauldal, Holtålen samt Selbu og Tydal.

Jakten kan altså foregå med både snøskuter og helikopter. Lars Bendik Austmo sier at bruk av motorisert kjøretøy under jakt er noe man i utgangspunktet er i mot, og at det står sterkt i norsk jakttradisjon.

– Her snakker vi om et skadefellingsuttak der målet er å ta ut et bestemt individ for å hindre framtidig skade på sau. Og da vil man søke å gjøre det på den mest mulig effektive og beste måten, også for det dyret som skal avlives, sier Austmo.

Kan bli aktuelt med helikopter

Kjartan Knutsen i Statens naturoppsyn (SNO) sier at de vurderer virkemidlene fortløpende. Og at de ennå ikke vet om det blir aktuelt med helikopter.

– Men vi har tatt i bruk snøskuter for å komme oss fram etter ubrøyta veier. Det som skjer nå, er at man leter etter spor og forsøker å lokalisere dyret. Vi følger spor, og forsøker å avskjære dyret fra å komme seg ut fra området.

Knutsen sier det kan bli aktuelt å bruke helikopter, det kan være svært krevende å komme seg fram på grunn av åpne elver og råtten snø.

– Uetisk og upresist

Naturvernforbundet er svært kritiske til at det åpnes for denne typen jakt på bjørn.

– Vi mener det er en veldig uetisk måte å drepe dyr på, å forfølge dem med skuter og helikopter når de nettopp har våknet i hiet for å ta livet av dem, sier fagleder for naturmangfold Arnodd Håpnes.

Han mener også at vårjakt på bjørn er en upresis metode for forvaltning.

– Når bjørnen våkner fra hiet om våren vil den ofte gå ganske langt på jakt etter mat og artsfrender. På denne tiden er det svært lite sau på beite, da vil den vandre og ikke gjøre skade på sau men kanskje ta en elgkalv eller andre dyr for å bygge opp matreservene igjen.

Vil ha mer fokus på rovdyr

Håpnes sier han har forståelse for at de som har beitedyr ønsker å ta ut bjørn, men sier samtidig at rovdyrforliket er tosidig og at man også skal ta hensyn til rovdyra.

– Bjørnebestanden ligger langt unna det målet som Stortinget har fastsatt, og vi har en nedgang i bjørnebestanden fra 2010 til 2011. Så vi må ha mye mer fokus på å ta vare på de individene vi har.

– Samtidig har vi i Naturvernforbundet sagt at vi aksepterer skadefelling når det oppstår stor og akutt skade i sauebesetningene. Men det skjer først utpå sommeren. Da blir det gitt raske fellingstillatelser som er mye mer presise og effektive enn å ta ut en bjørn som akkurat har våknet fra hiet sitt, sier Arnodd Håpnes.