Hopp til innhold

Mystisk sykdom tar livet av hester

Flere hester i Norge er rammet av den mystiske sykdommen polynevropati, som forårsaker hestedød. – Sykdommen er ukjent på alle områder, sier lektor ved veterinærhøgskolen.

Elvestad og Armani

Hilde Adelsten Elvestad har allerede mistet en av sine hester til sykdommen polynevropati. Nå har hun kun hesten «Armani»

Foto: Silje Kolaas/NRK

Armani

Hesten «Armani» er også smittet av det man på folkemunne kaller «silo-sjuken».

Foto: Silje Kolaas/NRK

Flere hesteeiere i Sør-Norge har måttet avlive sine hester på grunn av en mystisk hestesykdom.

Nå i påska mistet Hilde Adelsten Elvestad i Steinkjer sin hoppe.

– Hadde jeg skjønt hva det var som feilet henne tidligere og satt henne i ro, så hadde det kanskje gått bra, sier Elvestad til NRK.

Kollapset i båsen

Båsen til Sirkeline er tom etter at hun kollapset på grunn av den mystiske sykdommen polynevropati, også kalt «silo-sjuken».

– Sirkeline hadde vært stabil i omtrent to måneder, og alt så tilsynelatende greit ut. Hun var syk, men jeg trodde alt skulle gå greit. En dag bare datt hun om og klarte ikke å reise seg igjen.

Sykdommen er ikke smittsom, men flere hester på Trana gård i Steinkjer er syk.

Elvestads andre hest heter Armani.

– Armani har jeg hatt i syv år, så han var liten da han kom hit til gården. Han har bandasjer bak på beina slik at han ikke skader seg, sier hesteeieren.

Han har også blitt syk, og da skal bandasjene på beina være til hjelp.

– Alle de hestene som har blitt syke på denne gården startet med litt mageproblemer, løsere avføring, de snubla og hadde problemer med å løfte hovene foran når de skulle pusses, sier Elvestad.

– Vi letter etter noe ukjent

På hesteklinikken ved Norges veterinærhøgskole jobber universitetslektor Siv Hanche-Olsen med å kartlegge denne mystiske sykdommen.

– I år har vi et toppår hvor vi ser mye av polynevropati. Hvor mange som er rammet har vi desverre ikke oversikt over, men vi oppfordrer folk til å melde det inn. Jeg vet av omtrent 25 forskjellige steder, med alt fra en til flere hester, hvor dette er utbredt, sier Hanche-Olsen.

Hun tror hestene får i seg giftstoffet som angriper nervesystemet via fôr.

– Vi tror det kan ha en sammenheng med at det i fjor var veldig mye regn, og at hestene spiser det fôret som ble lagra da og at de på denne måten får problemer året etter. Desverre har vi ingen sikker årsak og det spørs om vi finner den med det første. Vi leter etter noe som er ukjent på alle nivåer.

Behov for informasjon

Hesteeier Elvestad på Steinkjer har et håp om at hennes andre hest, Armani, vil klare seg.

– Han har vært stabil de siste to månedene, så jeg har gode forhåpninger om at dette skal gå greit, men det kommer til å ta mange måneder før han er helt frisk igjen, sier Elvestad.

Det er ikke alle veterinærer som kjenner til sykdommen, det fikk nemlig Elvestad erfare. Derfor har hun selv valgt å undersøke den på egen hånd. Hun har blant annet startet en blogg og en gruppe på Facebook med stor respons.

– Det har blitt mange treff på bloggen siden oppstarten. Her har jeg samlet alle artiklene og den informasjonen som har vært å finne. Det er tydeligvis mange som føler behov for å finne informasjon om dette.

Elvestad minnes sin første hest, Sirkeline, som ikke overlevde sykdommen polynevropati.

– Hun var en veldig spesiell hest. Sirkeline var veldig lærevillig og egenrådig. Det var så morsomt å jobbe sammen med henne. Vi to matchet hverandre veldig godt, sier Elvestad.

Tre syke hester

Alle disse tre hestene er syke, og det er vanskelig å finne ut nøyaktig hvorfor denne sykdommen slår til, ifølge lektor ved veterinærhøgskolen.

Foto: Silje Kolaas/NRK