Hopp til innhold

Beatles-utstilling kan være falsk

Flere autografeksperter mener Beatles-utstillingen på Rockheim er falsk.

Beatlesutstilling på Rokcheim

Beatlesutstillingen «Get Back» på Rockheim i Trondheim kan inneholde falske autografer, ifølge eksperter.

Foto: Rockheim/EMI Apple Corps/ Montasje: NRK

Utstillingen «Get Back» på Rockheim i Trondheim viser signerte utgaver av alle albumene til The Beatles, i tillegg til flere soloalbum og en gitar.

Nå hevder to ledende eksperter på Beatles-autografer at hele samlingen er falsk.

– De fleste er veldig dårlige forfalskninger. Bokstavene er helt annerledes enn hvordan de skal være. Noen av albumene fra 60-tallet er signert med tusj. Jeg har aldri sett Beatles-signaturer fra den tiden som er gjort med tusj, sier tyske Frank Seltier til Adresseavisen.

Han har gått gjennom alle de 36 plateomslagene i utstillingen, og er ikke i tvil om at signaturene er forfalskninger.

Kluss med datoer

Flere av plateutgivelsene er fra 70-tallet, og Seltier sier han aldri har sett noen signerte album fra hele bandet i løpet av det tiåret.

Han får støtte fra amerikanske Roger Epperson som driver autoriseringsselskapet REAL.

– Formen på signaturene er ikke i nærheten av å være riktige. Noen er skrevet med en treg og ustø hånd. Dessuten er Beatles-autografer enkle å datere, og mange av forfalskningene i samlingen er fra feil årstall i forhold til når platen ble gitt ut, sier han.

Ekspertene mener markedsprisen på et signert Beatles-album ligger på rundt 20 000 til 30 000 dollar, altså 115 000 til 170 000 kroner.

– Forferdelig hvis det er forfalskninger

Det er Einar Arne Iversen som eier samlingen. Han er en ivrig samler, og har rundt 250 signerte album.

– Innsamlingen er et arbeid som har gått over flere år, og det vil være forferdelig om det skal vise seg at alt er forfalskninger. Da skal jeg ha trådt veldig feil, og det har jeg litt vanskelig for å tro, sier han.

Iversen har sertifikater som bekrefter at de fleste av plateomslagene er autentiske, men han innrømmer at ingen av dem er utstedt av de mest anerkjente ekspertene.

Nå venter han på at verdenskjente Frank Caiazzo skal se på samlingen. Dersom han også kommer frem til at plateomslagene er forfalskninger legger Iversen seg flat.

Petter Myhr

Rokcheim-sjef Petter Myhr beklager.

Foto: NRK

– Da vil jeg beklage overfor alle Beatles-samlere verden over, sier ha. n.

Sjekket ikke selv

Rockheim innrømmer overfor Adresseavisen at de ikke gjorde egne undersøkelser for å sjekke at samlingen var ekte. De stolte på Statoil, som står bak utstillingen.

Nå vil de be Iversen legge frem sin dokumentasjon, og deretter vurdere hva de skal gjøre med utstillingen.