Hopp til innhold

Åtte sterke trøndere drept på Utøya

De brukte energi og entusiasme for å skape det de mente var en bedre verden. De var i starten av livet. De ble henrettet for sine meningers skyld.

Rose Utøya

69 mennesker ble drept på Utøya, åtte ble drept i regjeringskvartalet 22. juli. Dagen da terroren rammet Norge.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Anders Behring Breivik hadde detonert ei bombe utenfor høyblokka i Oslo. Hensikten var, som han beskriver det i selv, å drepe flest mulig som sto for en annen politisk holdning enn ham selv.

Mål nummer to var å ta livet av tilstrekkelig mange unge på Utøya der AUF hadde sin sommerleir.

Han likviderte 69 og skadet langt flere med rifle og pistol. Blant dem var åtte unge AUF-ere fra Trøndelag. Fem fra sør og tre fra nord.

Felles for dem var at de, for å si det med utenriksminister Jonas Gahr Støre, hadde valgt å kaste seg inn i politikken i troa på at de kunne og ville gjøre en forskjell. De ville bruke politikken og demokratiet for å gjennomføre det de trodde på.

De var unge. De var aktive

Aleksander Aas Eriksen

Aleksander Aas Eriksen

Foto: privat

Aleksander Aas Eriksen fra Størdal var leder i ungdomsgruppa i Stjørdal Røde Kors og AUF Stjørdal. Han hadde gått første år ved helse- og sosiallinja ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal. Han ble 16 år.

– Han var en av de mest impulsive og engasjerte personene jeg har møtt, sa leder i Stjørdal Røde Kors, Roar Eidem, om Aas Eriksen da han ble gravlagt i Værnes kirke.

Emil Okkenhaug

Emil Okkenhaug

Foto: Privat

Emil Okkenhaug var nylig innmeldt i AUF og var klar for å begynne på Levanger videregående skole, med medier og kommunikasjon. Dette var hans første tur til Utøya. Flere av klassekompisene reiste også til leiren. Han ble 15 år gammel.

– Han er helt klart et forbilde for meg. Det er ingenting som er mer motiverende for en politiker midt i livet enn å se disse ungdommene kaste seg ut i politikken, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i Levanger kirke.

Sondre Kjøren

Sondre Kjøren

Foto: Privat

Sondre Kjøren fra Orkdal var aktiv i arbeidet med å få en ny idrettshall til bygda. Han hadde fullført første året ved Ordal videregående skole med studiespesialisering. Han ble 17 år.

– Sondre var en ildsjel med store ressurser og mange drømmer. Nå blir det opp til dere unge å ta ansvar for å føre engasjementet hans videre, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen i Orkdal kirke.

Gizem Dogan

Gizem Dogan

Foto: Privat / SCANPIX NORWAY

Gizem Dogan var nylig innvalgt i styret i AUF i Trondheim. Hun hadde fullført første året på Byåsen videregående skole i Trondheim på studiespesialisering. Hun hadde vært medlem i AUF i ett og et halvt år. Hun ble 17 år.

– Gizem var full av pågangsmot. Det er tungt at ei med så mye engasjement og livsglede er borte, sa næringsminister Trond Giske.

Gizem ble gravlagt i Trondheim.

Snorre Haller

Snorre Haller

Foto: Privat

Snorre Haller var en aktiv fagforeningsmann og hadde en karriere foran seg i fagbevegelsen. Han ledet LOs ungdomsutvalg og var på Utøya i regi av Fellesforbundet. Han ble 30 år.

– Hver åttende deltager ble drept i angrepet, og Snorre var en av disse. Det er ufattelig fortvilende, sa næringsminister Trond Giske under begravelsen.

– Fagbevegelsen alltid vil huske det arbeidet Snorre Haller har lagt ned.

Rolf Christopher Johansen Perreau

Rolf Christopher Johansen Perreau

Foto: Scanpix

Rolf Christopher Johansen Perreau var medlem i AUF i ti år og hadde hatt lederverv i Sør-Trøndelag AUF og vært styremedlem i Trondheim Arbeiderparti. I 2010 ble han valgt inn i sentralstyret i AUF. Han var fra Hommelvik, men bodde i Trondheim. Han stod på Arbeiderpartiets bystyreliste. Han ble 25 år.

Nestleder i Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet, sa under begravelsen at Christopher Perreau var en av de dyktigste debattantene AUF i Sør-Trøndelag har hatt gjennom tidene.

Lene Maria Bergum

Lene Maria Bergum

Foto: Privat

Lene Maria Bergum fra Namsos var medlem av AUF i ett år og var styremedlem i Stjørdal AUF. Hun hadde nettopp fullført videregående skole og var på sin første Utøya-leir. Hun skulle starte sommerjobb som journalist i Namdalsavisa 1. august. Hun ble 19 år.

– "Ingen har rett til å klage hvis en ikke engasjerer seg!" Slik begrunnet hun sitt politiske engasjement. Lene Maria var ei jente som var full av liv. Som hadde det travelt. Som ville mye. Som bar på mange og gode drømmer for framtida, sa prost Inge Torseth under begravelsen.

Håkon Ødegaard

Håkon Ødegaard

Foto: Privat

Håkon Ødegaard fra Trondheim var aktiv i AUF og i korps og han var ungdomsleder i Byåsen kirke. Han hadde fullført første året ved musikklinja på Heimdal videregående skole i Trondheim og var klar for andre klasse. Han ble 17 år gammel.

– Håkon ble bare 17 år. Sammen med søsteren Ida og AUF-ere fra hele landet dro han til Utøya for å ta del i en drøm. Skape Utøya-magien. Vennskap. Politikk. Sang og glede. Liv. Nå står vi her foran Håkons båre. Han er død. Det er ikke til å begripe, sa statsminister Jens Stoltenberg under begravelsen.


Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.