Hopp til innhold

Truet av kraftledninger

– Det kan bli nødvendig å legge om linjetraseer og å bygge om kraftmaster for å redde bestanden av hubro.

Hubro

Hubroen er i fare i Nord-Trøndelag på grunn av kollisjoner med kraftledninger.

Foto: NRK

Paul Harald Pedersen

Paul Harald Pedersen vil redde hubroen i Nord-Trøndelag.

Foto: Torill Aamodt / NRK

Det sier viltforvalter Paul Harald Pedersen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Verdens største ugle

Hubroen er verdens største ugle med et vingespenn på mellom 160 og 180 cm. Den holder seg som oftest langt unna mennesker, og jakter i skumringstiden og om natta.

I 1971 ble den fredet, men likevel har bestanden hatt vanskelig for å ta seg opp. Det skaper bekymring.

– Den er sterkt truet, og hvis denne utviklingen fortsetter, vil hubroen forsvinne fra norsk fauna om ikke så lenge, sier Pedersen.

Kartlegger bestanden

Nå jobbes det med å finne ut hvor stor bestanden egentlig er. Dette arbeidet skal fortsette ut neste år. Kraftledninger og de store mastene som hører til er den største trusselen i dag.

– Dagens linjenett og stolper er en betydelig dødlighetsfaktor for hubroen. Ugla bruker stolpene som sitteplass, og når den skal fly av gårde slår vingene inn i de strømførende ledningene. Dermed dør hubroen, sier Paul Harald Pedersen.

Viltforvalteren ønsker at linjenettet bygges om på de mest utsatte stedene. Han mener linjestrekninger må endres, og at linjene må legges i kabel enkelte steder.

Vil ha hjelp

Nå ønsker han hjelp fra folk som ser og hører hubro.

– Vi trenger all den hjelpen vi kan få. Derfor må folk kontakte fylkesmannen eller Norsk ornitologisk forening hvis de obsereverer hubroe, sier Paul Harald Pedersen.