Hopp til innhold

Pasient døde etter at trappeklatreren veltet

En pasient i 80-åra ved E.C. Dahls sykehjem i Trondheim døde etter at trappeklatreren han ble fraktet i veltet. Han ble sendt til sykehus umiddelbart.

E.C. Dahls sykehjem

En trappeklatrer ved dette sykehjemmet tok overvekt og vippet framover. Pasienten ble skadd i fallet.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Pasienten skulle på konsert sammen med en miljøarbeider torsdag 22. mars og måtte ned fra andre etasje på sykehjemmet.

Det var montert en midlertidig trappeklatrer i trappa fordi den ordinære heisen var ute av drift.

Tok overvekt

Trappeklatreren stod øverst i trappa da den tok overvekt og vippet framover. Hjelpepleieren for over pasienten og fikk trappeklatreren og pasienten over seg. Begge ble liggende midt i trappa.

– Pasienten fikk skade i ansiktet og i hodet og hadde lite bevegelse i venstre arm. Han blødde fra overfladiske sår. Han ble umiddelbart sendt til St. Olavs Hospital, sier enhetsleder ved E.C. Dahls sykehjem, Oddvar Høiås.

Han beklager på det sterkeste det som har skjedd.

Sovnet stille inn

Ulykka skjedde rundt klokka ti. På ettermiddagen ble pasienten sendt tilbake fra sykehuset til sykehjemmet. Det ble konstatert brudd i den ene armen.

– Han var preget av hendelsen og i samråd med pårørende ble det satt inn fastvakt hos pasienten om natta. Fastvakta ble leid inn fra klokka 22.00.

Pasienten var ved bevissthet, men han sovnet inn rundt klokka 03.00, sier Høiås.

Han sier driftsoperatøren fra bygg- og eiendom som er ansvarlig for transporten opp og ned denne trappa.

Dødsårsak ikke avklart

Helge Garåsen

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim, Helge Garåsen sier de ikke kan utelukke at det kan være en sammenheng mellom ulykka og dødsfallet.

Foto: NRK.

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim, Helge Garåsen presiserer at de ennå ikke kan si om det er en sammenheng mellom dødsfallet og ulykka.

– Men dette kan vi ikke utelukke, sier han.

Garåsen beklager at dette har skjedd.

– Vi ser veldig alvorlig på saken. Når pasienter og ansatte bruker tekniske hjelpemidler så skal det være trygt.

Han sier at alle sider ved denne saken skal på bordet, men han vil ikke advare mot bruk av denne typen trappeklatrere ennå.

– Først må vi kartlegge om det er tekniske årsaker eller menneskelig svikt eller andre ting ved montering og bruk, sier Garåsen.

Ordføreren beklager

– Dette er en tragisk og alvorlig hendelse. Vår medfølelse går først og fremst til de pårørende og selvsagt til personalet, sier ordfører i Trondheim Rita Ottervik.

– Jeg er glad for at alt skal bli undersøkt i denne saken slik at det ikke skal skje igjen. Trappeklatreren på sykehjemmet er nå satt vekk. Den ordinære heisen som skulle vært satt i drift tidligere i mars er ute av funksjon fordi den ikke passet i heissjakta.

Ny heis skal etter planen være i drift fra 27. april, om en måned.

Rita Ottervik (Ap), ordfører Trondheim

Rita Ottervik (Ap), ordfører Trondheim sier det er viktig at alle sider i saken blir undersøkt.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Brannvesenet bærer

Fram til en ny heis er på plass har brannvesenet i Trondheim sagt seg villige til å ta seg av bæring av pasienter opp og ned trappa på sykehjemmet. Det skjer med tilrettelagt utstyr.

Totalt er det 24 pasienter i andre etasje ved sykehjemmet.

– Det er flott at brannvesenet kan ta seg av dette. De har trening og kompetanse, sier Ottervik.

Hun kjenner ikke til hvor omfangsrik denne jobben kan komme til å bli.

– Men det er viktig at pasienten ikke føler seg innelåst. At de kan komme seg til tannlege eller på konserter, og slike ting, sier hun.

Politiet varslet

Hendelsen er gjennomgått både av E.C. Dahls sykehjem og Trondheim eiendom. De etterlatte er kontaktet og politiet er varslet.

– I forbindelse med beslutningen om å benytte trappeklatrer, mente Trondheim eiendom at dette var fullt forsvarlig, og vi hadde ingen indikasjoner som motbeviste dette. Trondheim eiendom vil sammen med sine rådgivere ha en full gjennomgang av hjelpemiddelet, slik at slike tragiske ulykker ikke skjer én gang til, heter det i en redegjørelse fra Trondheim bydrift.

Alle tilgjengelige opplysninger skal legges fram på et møte torsdag 29. mars og der skal ytterligere tiltak vurderes.