Hopp til innhold

Trondheim et skritt nærmere litteraturhus

Planene om et litteraturhus i Trondheim er et skritt nærmere realisering etter å ha fått to millioner kroner fra stiftelsen Fritt Ord.

Jernbanefolkets Hus i Kjøpmannsgata i Trondheim

Det tidligere Jernbanefolkets Hus kan bli Litteraturhuset i Trondheim.

Foto: Tor Beisvåg

Det mangler fremdeles minst to og en halv million før litteraturhuset kan realiseres, men initiativtakerne håper politikerne og det lokale næringslivet vil bli med og spleise på resten.

– Et kvalitetsstempel

Silje Engeness

Silje Egeness er prosjektleder for Litteraturhuset i Trondheim.

Foto: Bjørnsonfestivalen
Georg Fredrik Rieber-Mohn

Styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber Mohn, er imponert over planene.

Foto: Falch, Knut / Scanpix

Prosjektleder for Litteraturhuset i Trondheim, Silje Engeness, sier støtten fra Fritt Ord betyr mye for at det skal bli et litteraturhus i Trondheim.

Fritt Ord nyter stor respekt og vi tar det som et kvalitetsstempel at vi nå har fått så mye penger fra stiftelsen, sier hun.

Nå håper hun tildelingen vil gi en dominoeffekt og at flere aktører vil støtte etableringen.

Og hun kan tydeligvis skrive gode søknader, for styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber Mohn var imponert.

– Det var en meget gjennomarbeidet søknad. Planene var beskrevet i detalj, og det forelå allerede avtale om et meget godt egnet hus sentralt i Trondheim, sier Rieber Mohn.

Fant det perfekte huset

Onsdag inviterte styringsgruppa til befaring i huset de mener passer perfekt som litteraturhus, Huitfeldtgården i Kjøpmannsgata, tidligere Jernbanefolkets hus.

Planen er at Litteraturhuset skal bruke førsteetasje og sokkelen. Eieren, eiendomsmagnat Ivar Koteng, har pusset opp det gamle selskapslokalet i andre etasje til opprinnelig stil, og disse rommene skal litteraturhuset også få disponere.

– Vi skal ha gode rom til debatter, samtaler, foredrag og opplesninger, sier Engeness.

Lokalene skal også huse en kafé, en liten bokhandel samt skriveplasser.

– Det skal være et hus som kan brukes døgnet rundt, både av skrivende og av folk som vil oppleve litteratur og det frie ordet, sier Engeness.

Frister med bok og vin

Litteraturhuset

Litteraturhuset i Oslo har allerede hatt over en million besøkende.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Norges første litteraturhus åpnet i Oslo i 2007, og har hatt mer enn 250.000 besøkende hvert år. Bergen, Skien, Odda og Tromsø har også sine litteraturhus.

– Når man kommer inn i et hus med så mange ulike rom settes fantasien i sving på hva slags programkonsepter vi kan lage. Vi ser for oss alt fra brennaktuelle debatter til å ta for oss historisk litteratur i salongene, sier prosjektleder Engeness.

Hun tror det er en fordel at mange trøndere har et forhold til huset fra før, gjennom blant annet brylluper og julefester.

– Det er også en fordel at biblioteket ligger i nærheten. Det skal for eksempel gå an å bestille ei bok på biblioteket og hente den på Litteraturhuset, sier Engeness.

– Da kan du sykle ned hit og ta et glass vin på kvelden samtidig som du henter boka di, reklamerer hun.