Hopp til innhold

Dømt til fengsel for millionunderslag

En norsk bookingagent har tilstått å ha underslått 4,5 millioner kroner fra en planlagt Kanye West-konsert ved studentfestivalen UKA i Trondheim. Fredag ble han dømt til ett år og ni måneders ubetinget fengsel.

Kanye West

UKA betalte 4,5 millioner kroner i forskudd for å få Kanye West til Trondheim. Nå står den norske agenten tiltalt for millionunderslag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Oslo tingrett mener det høye beløpet og det betydelige tillitsbruddet gjør at mannen må sone hele straffen i fengsel.

UKA i Trondheim forskuddsbetalte 4,5 millioner kroner for å få den verdenskjente artisten Kanye West til studentfestivalen i 2011. Da kontrakten ble hevet ble pengene holdt tilbake og UKA måtte gå til rettslige skritt.

– Vi har samarbeidet med bookingagenten tidligere og stolte på ham. Men etter at vi trakk vårt tilbud i mai og sommeren gikk uten at vi fikk tilbake pengene, fant vi ut at vi måtte kontakte advokat, sier daværende Ukesjef Tore Falkenberg til NRK.

Måtte bryte kontrakten

Imiti

UKA og Samfundet vil endre rutinene med forhåndsbetaling etter underslag-saken.

Foto: Trine Aaen / NRK

Det norske bookingfirmaet A/C Circus fungerte som Kanye Wests agentfirma. Studentfestivalen skrev kontrakt med agenten og betalte honoraret på forskudd.

Kontrakten forutsatte at artisten ikke spilte mer enn én konsert utenom UKA i 2011. Da det viste seg at Kanye West skulle spille både på Øyafestivalen og Bergen Calling hevet UKA avtalen.

– Vi tok ikke sjansen på lavere pressedekning og billettsalg. Mange ville nok ha sett ham i Bergen eller Oslo i forkant av UKA, sier daværende Ukesjef Tore Falkenberg til Adresseavisen.

Bookingagenten holdt imidlertid igjen pengene. Det skulle vise seg at han hadde underslått pengene for å kunne betale tilbake gammel gjeld.

– Han hadde unnskyldninger hver gang vi purret på pengene, sier Falkenberg.

Personlig gjeldsansvar

I august 2011 gikk UKA til retten for å sikre pengene sine. De har nå fått tilbake rundt 3,5 millioner kroner.

Den siktede agenten påtatt seg et personlig gjeldsansvar for den resterende summen, men leder av finansstyret ved Samfundet og UKAs advokat i saken, Dag Herrem, tror det vil ta lang tid før gjelden er betalt.

– En del av midlene er skaffet til veie. De øvrige pengene skal betales fra min klient, sier agentens advokat Randulf Schumann Hansen til Adresseavisen.

Strafferammen for et slikt underslag er på seks år. Fredag falt dommen i Oslo tingrett. Mannen ble dømt til ubetinget fengsel i ett år og ni måneder. Han må også betale tilbake fornærmedes utestående krav.

Slutt på forskuddsbetaling

UKA og Samfundet er en liten aktør i festivalmarkedet. Derfor har det vært vanlig med forskuddsbetaling for å bevise likviditet.

Den tidligere Ukesjefen, Tore Falkenberg, sier at det nye Ukestyret kan lære av denne situasjonen.

Etter episoden med A/C Circus er det slutt på forskuddsbetalingen. Nå stiller i stedet arrangøren bankgaranti for betaling av artisthonorar.

– Vi ønsker ikke å utsette oss for unødvendig risiko med forhåndsbetaling til artister og lignende. Derfor kommer UKA og Samfundet til å endre sine rutiner rundt booking. Vi vil ikke gå på en smell igjen, sier leder av finansstyret ved Samfundet, Dag Herrem, til Under Dusken.