Hopp til innhold

Rovviltnemnda raser mot departementet

Miljøverndepartementet går inn for å felle 118 gauper i år. Det er langt færre enn hva Rovviltnemnda anbefaler.

Gaupe

Det skal felles mindre gaupe enn forventet i 2012.

Foto: Forsberg, Espen / SCANPIX

Jaktkvoter på rovdyr er et betent tema i Norge. Miljøverndepartementet sier det blir åpnet for jakt på 118 gauper i 2012. Ifølge departementet er dette den fjerde største gaupejakten siden bestanden begynte å øke i 2004.

I Midt-Norge ønsket Rovviltnemnda å felle 60 dyr. Miljøverndepartementet har vedtatt at de får felle 44.

Glem jakta

Leder Toril Melheim Strand hos Rovviltnemnda i Midt-Norge reagerer kraftig på det de mener er en knebling fra departementets side.

– Jeg reagerer veldig på at departementet overstyrer oss. De siste årene har vi hatt den myndigheten som vi egentlig har. At de nå overprøver oss, synes jeg er rart, sier hun.

Torild Melheim Strand

Leder Toril Melheim Strand i Rovviltnemda.

Foto: Møre og Romsdal Arbeidarparti

Gaupejakten begynner i morgen. Strand reagerer på at departementet ventet til dagen før de gikk ut med overstyringen.

– Det betyr at jegere i områder med mål om yngling i for eksempel Møre og Romsdal og Trøndelag kan glemme å dra på jakt.

– Ignorant av departementet

Tone Våg er leder for interesseorganisasjonen Sau og Geit. Hun mener at departementet ikke legger vekt på at det skal drives et godt beitebruk.

– Når vi får tatt ut 14 færre dyr, resulterer dette i mye mer skade på beitedyrene. Nå har det vært en kraftig vekst av bjørn, gaupe og rev. Miljøverndepartementet viser her at de er ignorante, sier hun.

Interesseorganisasjonen jobber for å ivareta småfeholdernes interesser.

– Her har departementet tatt seg en myndighet de ikke har. Dette er en utidig inngripen, fordi det er de regionale rovviltnemdaene som bestemmer, sier Våg.

Sau drepen av gaupe

Små småbrukere opplever å finne sau tatt av gaupa.

Foto: Kjetil Blålid

Stortingets mål

– Den jakten vi legger opp til, skal gjøre at gaupebestanden blir så nær bestandsmålet som mulig. Skal vi nå Stortingets mål, må det åpnes for jakt på noen færre gauper enn i fjor, sier statssekretær Heidi Sørensen.

Gjennomsnittlig er det felt 127 gauper årlig de siste tre årene. Det er fortsatt kvotefri jakt i flere områder der det ikke er mål om yngling av gaupe.