Hopp til innhold

Her kan du studere radiostyrte biler

Hos en av de eldste folkehøgskolene i landet kan du nå studere radiostyrte helikopter og biler. Dumt hvis du er under 18 år, for da slipper du ikke inn.

Radiostyrte biler på folkehøgskole

Eivind Leksås er lærer på linjen Radiostyrte kjøretøy ved Namdals folkehøgskole.

Foto: Namdal FHS

– Vi tar tenkt en god stund på å tilby noe innenfor mekanisk og bil, men det tar jo så stor plass. Vi møttes vel på halvveien med miniatyrbiler, ler Eivind Leksås, lærer på den nye linjen Radiostyrte kjøretøy, ved Namdals folkehøgskole i Nord-Trøndelag.

34-åringen sier med stort engasjement at han vil ha nysgjerrige elever som ønsker seg teknisk innsikt og et morsomt studie. Han tror det kan passe for de praktisk anlagte som er lei av teori.

Morten Mathisen og Ragna Grindheim

Morten Mathisen og Ragna Grindheim er elever ved Namdals folkehøgskole.

Foto: Kurt Are Lona, Namdals FHS

– Vi satser bredt innenfor radiostyrt bil og helikopter, både elektrisk- og bensindrevet. På studiet skal man bygge modeller og se hvordan de fungerer opp i mot fullskala kjøretøy. Vi skal også filme aktiviteten fra selve kjøretøyene, fortsetter Leksås.

18-årsgrense

Namdals folkehøgskole ble etablert i 1884. Med lang fartstid trenger de å kontinuerlig fornye seg.

- Vi må finne nye linjer som vi tror elevene vil ha, men også med et innhold vi som lærere brenner for. Dette er en helt ny vei å gå for oss og vi er faktisk de første i landet som har denne linjen, sier han.

Skolen har 18-års aldersgrense og de fleste elevene kommer rett etter videregående skole. De mener at linjen er skapt for elevene skal utvikle kreativiteten sin.

- Helt konkret er det ikke sånn at vi utdanner noen direkte mot noe, men man kan bruke det til videre utdanning innen for eksempel ingeniør. Da har man en plattform å bygge videre på, sier Leksås.

Frem i lyset

Georg Ellingsen er styreleder i Motorsportforbundets avdeling for radiostyrt motorsport. Han synes det er gøy at hobbyen kommer frem i lyset.

- Dette er bare positivt. Radiostyrt motorsport er sosialt og det er plass til mange flere i sporten. I Norge er det snevert, men nedover Europa er det mer akseptert. Det blir faktisk arrangert både europa- og verdensmesterskap, sier Ellingsen.

Han sier at Norge har et aktivt landslag i sporten og at de trener ofte. Han er noe usikker på hva det blir ut av skolen, men stiller seg positiv.

- Hobbyen er for folk i alle aldre. Jeg ønsker tilbudet skolen kommer med velkomment.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.