Hopp til innhold

Dette er en hovedveg!

Her ser du fylkesveg 72 mellom Sverige og Norge. På norsk side av grensa.

Video Jämtlandsvegen

Jämtlandsvegen søndag formiddag.

Fylkesveg 72 er Jämtlandsvägen, vegen mellom Verdal og Åre.

Søndag formiddag var det godt brøyta og fint vinterføre på svensk side, men på norsk side var det kaos.

– Det var nesten litt komisk, så markant var skillet akkurat ved bommen. Jeg har tidligere ment at folk ofte er for raske til å klage over dårlig brøyting, men dagens opplevelse har gitt meg et nytt bilde av brøyting i Norge. Noe så dårlig har jeg aldri sett, sier Magnus Røthe fra Steinkjer, som sammen med tre kamerater kom kjørende over Skalstufjellet fra Åre søndag formiddag.

– Det så ut til å være brøyta i ett felt med traktor og v-plog, som bare skjøv snøen over i motsatt kjørefelt, forteller han.
– Det lå store snø- og isklumper i vegen, i tillegg til at det var gjennomslagsføre og djup snøsørpe som gjorde det vanskelig å styre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Isblokker på riksvegen

Isblokkene var nesten like høye som panseret på bilen.

Foto: Magnus Røthe

De måtte kjøre i sikksakk, i 30 kilometer i timen, og når det kom bil imot måtte bilene nesten stoppe.

– Livsfarlig

– Det var bare ett kjørefelt, så de møtende bilene kom i vårt felt. I tillegg var flere av isklumpene veldig store, og nærmest livsfarlige å kollidere med. Det var rett og slett veldig dårlig brøyta, og det er pussig, i og med at vi kjørte godt utpå dagen på søndag, i halv elleve-tida. Da må det gå an å forvente bedre brøyting enn som så, sier Magnus Røthe.

Røthe og kompisene ble stoppa av en annen bilist ganske raskt etter grensa, han var veldig opprørt over den manglende brøytinga og ville helst stoppe dem fra å kjøre videre. De valgte å prøve seg.

–Vi hadde firhjulstrekk og kjørte nedover dalen. Vi måtte slå av alt som het antispinn, og kjørte i andregiret hele vegen. Men jeg kan ikke forstå at bilene som kom mot, klarte å komme seg opp på fjellet, sier Røthe.

– Aldri opplevd så dårlig brøyting


Sammen med kameratene hadde han vært i Åre for å stå på ski, men på grunn av dårlig vær valgte de å dra hjem allerede søndag formiddag.

– Vi pleier å være i Åre et par turer hver vinter, men har aldri før opplevd så elendige kjøreforhold. Og temperaturen var den samme på begge sider av grensa, 1,5 plussgrad, så ingen kan skylde på forskjellige temperaturer, sier Magnus Røthe.

Dårlig brøyting

Svært vanskelige kjøreforhold på fylkesveg 72 søndag.

Foto: Magnus Røthe

Seksjonsleder i Statens Vegvesen, Jo-Bernt Brønstad, kjenner ikke bakgrunnen for at fylkesveg 72 var så dårlig brøyta søndag formiddag.

– Men ut fra opplysningene fra Magnus Røthe, må vi ta en runde med entreprenøren. Dette er ikke akseptabelt.

– Skal være i forkant

– Når vi får informasjon om veger som er for dårlig brøyta, tar vi straks kontakt med entreprenøren og ber om rapport. I helga har vi vært nødt til å ta for oss flere vegstrekninger i Nord-Trøndelag. Vi sjekka disse i etterkant, og nå ser de ut til å være akseptable, sier Brønstad.

Jo Bernt Brønstad

Seksjonssjef i Statens Vegvesen, Jo-Bernt Brønstad.

Foto: Kristin Haug / NRK


Han understreker at dårlig og manglende brøyting kan ha naturlige forklaringer, for eksempel at utstyr har gått i stykker.

– Men det er slik at entreprenørene skal ha kontroll på vegen de har ansvar for, og de skal være ute i forkant med tiltak som strøing og brøyting. Det er ikke bilister som skal melde fra om snø i vegen, sier Brønstad.

– Hva gjør dere med denne saken?
– Vi kommer til å kontakte entreprenøren allerede i kveld, og be om en rapport. Hvis det ikke er naturlig forklaring på hvorfor vegen var i en uakseptabel tilstand, må vi stramme til, sier Jo-Bernt Brønstad, seksjonsleder i Statens Vegvesen.

Dårlig brøyta

Fylkesveg 72 mellom Åre og Verdal var livsfarlig søndag formiddag.

Foto: Magnus Røthe