Hopp til innhold

Slik pakker du inn julegaven

De fleste julegavene vi kjøper blir pakket inn i butikkene, men det er fullt mulig å lage lekre gaver hjemme på kjøkkenbordet også.

Tre gaver ferdig pakket inn.

NRK.no viser hvordan man enkelt kan pakke inn gaver på en pen måte.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Tine Moen

Tine Moen driver en butikk i Trondheim og elsker å pakke inn gaver.

Foto: Lise Sørensen / NRK
Hyssing, papirduker og gråpapir.

Tine Moens favoritter: Gråpapir, hyssing og blondeduker i papir.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Tine Moen har i hele sitt liv vært glad i å gi bort gaver, og elsker å pakke de inn. Gråpapir er favoritten når det gjelder innpakningspapir.


– Gråpapir er verdens beste utgangspunkt. Du har muligheten til å tegne, til å ha på klistremerker, stikke inn kort og du kan bruke blonder i stedet for vanlig bånd, sier Tine Moen til NRK.no.

Blondeduker i papir og hyssing

Hun er hyret inn av NRK.no for å demonstrere hvordan man enkelt kan lage gull av gråstein på gavefronten i jula.

Ved hjelp av gråpapir, små runde blondeduker i papir og hyssing skaper hun nostalgiske julegaver.

SE VIDEOENE FOR TIPS OG TRIKS:

Video Gavepakking 1

Gavepakking nivå 1

Nostalgi i vinden

Nettopp det nostaligske er nemlig i vinden for tiden, skal vi tro folklorist ved Universtetet i Oslo, Ørnulf Hodne.

Folklorist Ørnulf Hodne

Folklorist Ørnulf Hodne.

Foto: Næsfeldt, Linda / VG

Han har skrevet boka Jul i Norge om hvordan vi har feiret jul gjennom tidene.

– Gråpapiret gjenskaper litt av det som var i gamle dager, slik det var før de masseproduserte tingene kom. Det å gå tilbake til de gamle tingene er på moten, sier Hodne til NRK.no.

Flott papir først på slutten av 1800-tallet

For det var først da det ble vanlig å kjøpe gaver i butikkene på slutten av 1800-tallet, det ble vanlig å pakke inn julegavene i flott papir.

– Man hadde rett og slett større mulighet til å få det til. Før hadde man ikke tilgang på julepapir, det var i så fall brunt og kjedelig. Julegavene skal være en festlig gjenstand og det er viktig at de er pent pakket inn.

Tradisjonen med å gi julegaver utviklet seg delvis fra det gamle bondesamfunnet hvor det var vanlig å gi bruksting som mat og klær i forbindelse med jula. Det var en vanlig skikk å få minst ett nytt plagg til jul.

Video e09e1eb6-8eca-4cc0-82db-7c9e926cf99a.jpg

Gavepakking nivå 2

Startet i antikken

Men utvekslingen av gaver i slutten av desember finner vi så langt tilbake som i antikken. I det gamle romerriket var det vanlig at folk ga hverandre gaver for å feire det nye året.

– Kirka overtok tradisjonen og koblet den til feiringen av Jesus, men det var først på 1200-tallet den gjensidige gaveutvekslingen ble en vanlig del av julefeiringen i Europa. Og i Norden ble det først på 1500-tallet vanlig å gi gaver til barna, forklarer Hodne.

Pen innpakning en del av skikken

I dag er det blitt en del av skikken at gavene skal være pent pakket inn. Mange får presangene pakket inn samtidig som de kjøper gaven i butikken, det gjelder også kundene til Tine Moen som driver en liten interiørbutikk i Trondheim.

– Mange kunder vil ha gaven pakket inn, det er topp for jeg elsker å pakke inn ting.

Video Gavepakking 3

Gavepakking nivå 3

I butikken går det mest i gråpapir, men i jula har hun brukt en del hvitt også.

– Det blir hyssing til mannfolkene og rosa bånd til damene. Mannfolkene har ikke vondt av det som er litt feminint, men det kan bli litt mye og det må man ta hensyn til.

Innpakningen gir hint om pakken

Når hun gir bort gaver til venner og familie, ser hun an hvem som skal få gaven og hvilken anledning det er før hun velger papir, pynt og bånd.

– Ofte gir innpakningen noen hint om hva pakken inneholder, det kan være et dikt eller et rim. Noen ganger er det artig at man kan se selve gaven også. Da er det fint å bruke cellofan, sier Moen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.