Hopp til innhold

Lamslått av overgrepstall

Kompetansen til tidligere barnehjemsbarn må brukes for å hindre nye overgrep, mener Foreningen for barnevernsbarn i Trondheim.

Rune Eriksen

Rune Eriksen sitter i styret i Foreningen for barnevernsbarn i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

De er lamslåtte over Adresseavisens kartlegging som viser at 52 barn har blitt misbrukt i fosterhjem og av støttekontakter de siste elleve årene.

– Jeg trodde vi hadde tilbakelagt dette for lenge siden, sier styremedlem i Foreningen for barnevernsbarn i Trondheim, Rune Eriksen.

Han mener politikere og byråkrater kan bruke kompetansen til tidligere barnevernsbarn for å hindre nye overgrep.

– Vi har vært oppe med pekefingre i lengre tid og vi har sagt at vi har mistanke om at det foregår overgrep fortsatt. Jeg mener kontrollen av fosterhjem er omtrent lik null. Vi har sagt lenge at erfaringene fra tidligere barnevernsbarn kan brukes. Vi kan bidra som kontrollører av fosterhjem for eksempel.

Lite skjer

Eriksen mener at altfor lite blir gjort. Årsakene kan være mange.

– Det er et vanskelig tema. I Oslo blir Landsforeningen for barnevernsbarn hørt, her i Trondheim brukes tidligere barnevernsbarn og deres erfaringer ikke. Dette er politikernes ansvar.

Men de hører ikke på oss.

Styremedlem Rune Eriksen i organisasjonen BIT - Barnevernsbarn i Trondheim.

Barne-, ungdoms- og familieetaten i Trondheim kommune sier de prøver å gjøre situasjonen bedre for barnevernsbarna.

– Når vi leser dette får vi mange enkelthistorier som er veldig tragiske i seg selv. Dette gir et sterkt bilde. Vi arbeider hele tida med tiltak og oppfølging, men det er åpenbart her at vi må hente flere gode forslag og gode tiltak, sier Johnny Berg, regiondirektør i BUF-etat.

De arbeider med rekruttering av fosterhjemsforeldre.

– Hvorfor bruker dere ikke erfaringene fra dem som har vært barnevernsbarn?

– Vi har noe samarbeid. sier Berg

– På høy tid

Han peker på at det er mange som arbeider med dette både lokalt og nasjonalt for å få bedret situasjonen. Og at det skal legges fram nye retningslinjer neste år.

– Jeg håper vi får en endring, men da må vi rive ned noen stengsler i byråkratiet. Vi er her, bruk oss, sier Eriksen.

– En trenger ikke fagmann for å se at det er noe galt. Igjen så tar jeg fram det jeg har sagt i bystyresalen i Trondheim at jeg vil slippe å stå her om noen år og fortelle de samme historiene en gang til, sier han.