Hopp til innhold

Vil ha ny standard for oppdrett

Etter det som kan være en ny, stor rømming av oppdrettslaks i Trøndelag, etterlyser Kristelig Folkeparti en ny sikkerhetsstandard for næringen.

Marine Harvest Osen

Marine Harvest i Osen har meldt om det som trolig er en rømming. Det er også mistanke om rømt fisk hos Salmar i Roan. Bildet ble tatt i 2010.

Foto: Frank Almås / NRK

Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke (KrF).

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

– Jeg tar forbehold om at vi ennå ikke kjenner fakta fra den siste saken fra Osen og Roan, men vi vet at vi lever med en betydelig risiko for at den type ting skjer langs kysten vår.

– Jeg mener det nå er på tide at vi setter en ny standard for oppdrettsnæringen, sier stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke til NRK.

Mye laks på rømmen

Tirsdag ble det kjent at så mye som 700.000 oppdrettslaks kan ha rømt fra anlegg i Osen og Roan i Sør-Trøndelag etter stormen «Berit».

Det skjer bare dager etter at oppdrettsselskapet Salmar fikk fire millioner kroner i bot etter at 175.000 oppdrettslaks rømte i februar.

Onsdag ettermiddag opplyste Fiskeridirektoratet til NTB at det er uvisst hvor mye fisk som har rømt denne gangen, og at dårlig vær hindrer arbeidet med å telle.

Sterilisering, lukkede anlegg

Nå ber stortingsrepresentanten fra KrF fiskeriministeren og regjeringen stille nye krav til de som skal drive med fiskeoppdrett. Han vil også at det settes en tidsfrist.

– Blant annet har vi et alternativ som sterilisering av fisken og lukkede anlegg i sjø. Jeg er ikke en fagperson som skal bedømme hva som er den rette løsningen, men jeg er helt klar på at vi må over på en helt ny sikkerhetsstandard som er på nivå som om det var et lukket anlegg, sier Håbrekke.

– Men kan ikke slike krav koste næringen veldig mye penger?

– Det koster å drive oppdrett i stor skala som vi gjør i Norge. Men det er ikke noe alternativ å gamble med miljøet og villaksen som vi må ta vare på, som generasjonene før oss.

Fremmet forslag

I fjor høst fremmet Kristelig Folkeparti et forslag i Stortinget om tiltak for å bedre miljøstandarden i oppdrettsnæringen innen 2013.

Her ble det blant annet vist til Kina hvor man allerede oppdretter fisk i lukkede anlegg. I tillegg mente forslagsstillerne at lukkede anlegg i sjøen kan ta vare både på hensynet til næringsutvikling og til miljøet.

Ifølge Håbrekke ble forslaget ble nedstemt både av regjeringspartiene, Høyre og Fremskrittspartet.