Hopp til innhold

Brun, tynn og kåt i Steinkjer

"Barbiedopet" melantonan er blitt så vanlig på Steinkjer at Egge ungdomsskole har sendt ut bekymringsmelding til foreldrene.

Melanotan

Melantonan sprer seg blant ungdom i Steinkjer

Foto: NRK

I Steinkjer går ungdommene nå langt for å skaffe seg den "perfekte" kroppen. Dette har ført til en renessanse for Melanotan, også kjent som barbiedopet fra 80-tallet.

Melanotan settes som sprøyter og hjelper deg på veien mot den perfekte kropp. Men ikke uten bivirkninger.

Dopet gjør deg brun og slank, men har også sine bivirkninger.

Ikke noe hemmelighold.

Ifølge de NRK Trøndelag har snakket med er det ikke snakk om skjult bruk av stoffet, og sprøytene settes av jenter helt ned i 15-års alderen.

– Jeg har hørt mange snakke om at de skal bestille stoffet og de snakker åpent om det i klasserommet, sier en tiendeklassing ved Steinkjer Ungdomsskole.

Og det er ikke bare medelevene som vet om bruken. Også foreldre har kjennskap til det uten å gjøre noe med det.

– Det er jo ikke så mange foreldre som bryr seg, og jeg vet at det er mange foreldre som godtar at ungene deres tar stoffet, sier tiendeklassingen videre.

En sak for politiet.

Det finnes ingen oversikt over hvor utbredt stoffet er i Norge, da salget er ulovlig. På Egge Undomsskole er dopet likevel så utbredt at skolen har valgt å sende ut bekymringsbrev til foreldrene.

Også Statens Legemiddelverk er bekymret for utviklingen.

– Vi hadde jo håpet at politiet kunne gjøre noe med de som selger det, sier direktøren i Statens Legemiddelverk, Gro Ramsten Wesenberg