Hopp til innhold

Praktgård ut for salg

Toppen Bech kalte den ”Norges flotteste kongsgård”. Nå legges Gammeltunet Hanshus i Soknedal ut for salg.

Video 581c0de5-dd1b-41da-836e-8fc95d623f00.jpg

'Kongsgård' i Soknedal til salgs

I over 40 år har eieren Jonas Gill Hanshus og kona arbeidet med restaurering av husene på Hanshus. Dette gav de den høye utmerkelsen Norsk kulturarvs Olavsrosa.

– Det er en formidabel innsats som er lagt inn her, både av energi, økonomi og av innsatsvilje, sier Arnfinn Solem, kultursjef i Midtre Gauldal kommune.


Legges ut med tungt hjerte

Gammeltunet Hanshus

Det er et historisk sus i finstua på Hanshus.

Foto: Rune Karlsen / NRK
Gammeltunet Hanshus

Det er et nostalgisk preg over rommene på Hanshus.

Foto: Rune Karlsen / NRK
Gammeltunet Hanshus

Eierne fikk den høye utmerkelsen Norsk kulturarvs Olavsrosa for restaureringen.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Og den historiske eiendommen har fått god omtale av flere, da NRKs Toppen Bech kalte den for ”Norges flotteste kongsgård” for noen år tilbake.

Nå er ikke eierene i stand til å holde på lenger på grunn av helsemessige årsaker. Med tungt hjerte legger de nå eiendommen i Soknedal ut for salg, med en prisantydning på åtte millioner.

– Det er veldig vanskelig å sette en pris på noe slikt, så vi har pratet mye med kommunen og med folk som har en del peiling på bygninger. Vi går ut med den prisantydningen nå, så får vi se hvordan det går, sier Helle Kiønig, eiendomsmegler i Krogsveen.


Prisantydning på 8 millioner

Åtte millioner er bare småpenger for noen. Naboen Odd Reitan for eksempel, som holder på å pusse opp farsgården for hele 50 millioner kroner.

– Han er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss om dette er interessant for han, og vi vet at han var interessert for noen år tilbake.

Det som i alle fall er sikkert, er at den som skal ta over nøklene til eiendommen både må ha en fet lommebok og et brennende engasjement for gamle hus.


Unikt salgsobjekt

Eiendommen i Soknedal som Kiønig jobber med nå, er et salgsobjekt hun ikke har vært i nærheten av tidligere.

– Her er det utskjæringer, møbler og mange antikviteter. Nå holder vi på med papirarbeid og slikt, så eiendommen blir vel lagt ut i løpet av neste uke. Det blir spennende, sier Kiønig.

Gammeltunet Hanshus

Gammeltunet Hanshus ligger idyllisk til i Soknedal i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag.

Foto: Rune Karlsen / NRK