Hopp til innhold

Vil hjelpe barn tidligere

Barnehageansatte vet for lite om hvordan de skal oppdage og håndtere barn som sliter i hjemmet, viser NTNU-rapport. Det vil Steinkjer gjøre noe med.

ILLUSTRASJONSBILDE

75 prosent av alle barnehageansatte i Midt-Norge har for lite kunnskap om overgrep og vold mot barn. Et fem år langt forskningsprosjekt ønsker å endre på det.

Foto: Scanpix / SCANPIX

75 prosent av alle barnehageansatte i Midt-Norge har for lite kunnskap om overgrep og vold mot barn.

Det viser en rapport fra NTNU samfunnsforskning.

Det vil Steinkjer endre på, og fra nyttår skal alle barnehagene i kommunen være med i et forsknings- og utviklingsprosjekt som skal gå fram til 2017.

Barnehagene ber selv om hjelp

Satsingen heter "Du ser det ikke før du tror det", og målet er å gjøre barnehageansatte bedre i stand til å hjelpe barn som trenger det.

– Barnehagene har selv gitt tilbakemelding om at de ønsker mer kunnskap om hvilke tegn de skal se etter. Det handler også om å bli tryggere og få mer handlingskompetanse, forteller Silje Lægran Jenssen, som er barnevernkonsulent i Steinkjer kommune.

Hun mener det ofte tar for langt tid før barn får hjelp.

– Det er viktig at man ikke har en vent og se-holdning. Vi ser etter hvert at mange av disse barna dessverre får hjelp for sent. De rekker å få store skader, advarer Jenssen.

– Tro det du ser

Hun får støtte fra Trude Austheim Christensen, som jobber med forebyggende barnevern.

– Man skal tro det man ser. Ofte har man sett og sett i mange år, og når ungene begynner på skolen så får man melding om at dette ikke går så bra, og da er svaret "nei, det så vi i barnehagen".

Nå håper de at prosjektet kan gi barnehageansatte den tryggheten de trenger for å gripe inn.

– Når man oppdager et barn som har vansker, så skal barnehagene være trygg på hvordan de skal gå fram for å gi dette barnet hjelp, sier Jenssen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.