Hopp til innhold

Mystisk trekonstruksjon funnet

Arkeologene klør seg i hodet etter spesielt funn på Oppdal.

En sju meter lang og fire meter bred trekonstruksjon har dukket opp ved elvebredden til Driva i Oppdal.

– Mannen min og jeg var ute og gikk en tur langs elva. Vannet har gravd bort stadig mer masse fra eiendommen og vi lurte på hvordan det sto til nå. Plutselig ser vi noen mørkebrune stokker som stakk ut i vannkanten, sier Ingjerd Loe.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mystisk funn på Oppdal

Konstruksjonen ble delvis gravd fram da elva flommet over i juni. Arkeologene måtte likevel grave seg fram i to meter med elvegrus.

Foto: Åsmund Loe

Unikt funn

Ekteparet ser med en gang at dette må være menneskelagd. Men hva det kunne være, aner de ingenting om. I to uker holder de funnet for seg selv. Men så bestemmer de seg for å kontakte arkeologer ved NTNU i Trondheim.

Da arkeolog Oddmund Farbregd fikk se funnet skjønte han med en gang at dette var et unikt funn. Sammen med lokale krefter begynte han å grave seg innover elvebredden for å avdekke om det kunne ligge mer nede i elvegrusen.

Til slutt gravde de fram en trekantet konstruksjon i tre. To store stokker på om lag 60 centimeter i diameter med en rekke mindre stokker på tvers mellom. Stokkene er laftet sammen.

– Jeg har aldri sett noe lignende. Jeg har vist bilder til flere kollegaer, men ingen kan gi noen god forklaring på hva dette er, sier Farbregd.

Flere teorier

Arkeologene har sendt inn prøver av treverket for å finne ut hvor gammel konstruksjonen er. Men ut i fra at det er brukt en teknikk som heter skrålafting for å binde treet sammen, antar de at byggverket stammer fra middelalderen.

– På grunn av størrelsen må noen ha ment alvor da de bygde dette. Det kan være et brofundament eller en fiskefelle av et eller annet slag, sier han.

Det er sannsynlig at konstruksjonen ble bygd en gang landskapet rundt elva så annerledes ut enn i dag. For å få den fram i dagslys måtte arkeologene grave seg to meter med elvegrus.

Liggende til tørk

Arkeologene har den siste tiden jobbet på spreng for å berge byggverket. En større regnskur kan fort skylle med seg stokkene og vinteren er i anmarsj i fjellkommunen.

– Vi har vært ekstremt heldige med forholdene. Vi har måttet improvisere litt, men nå skal vi løfte opp hele konstruksjonen opp fra elvebredden og tørke treverket før vi kan se mer på det.

Ved hjelp av en gravemaskin og en traktor er planen å flytte byggverket lenger bort fra elva. Deretter skal de la treverket tørke sakte under et lag med jord. For mye eksponering i luft vil kunne få treet til å sprekke.

– Det blir liggende til tørk i et par år, sier Farbregd.

For Ingjerd og resten av familien blir det spennende å se hva arkeologene kommer fram til.

– Vi har spekulert mye på dette alle mann. Dette er som et gufs fra fortida, avslutter Loe.

Mystisk funn på Oppdal

Konstruksjonen ble delvis gravd fram da elva flommet over i juni. Arkeologene måtte likevel grave seg fram i to meter med elvegrus.

Foto: Åsmund Loe

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.