Hopp til innhold

Resultatløs bjørnejakt

Ingen bjørn ble felt under lisensjakta i år. Jakta ble avslutta lørdag. Nå kan det bli ekstraordinær bjørnejakt med profesjonelle jegere i Trøndelag.

Bjørn

Ingen bjørner ble skutt under lisensjakta i Midt-Norge.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Lisensjakta på bjørn skal regulere bestanden. I Trøndelagsfylka, som tilhører region 6, kunne seks bjørner tas ut i år. Jakta varte fra 21. august til 15. oktober, og resultatet var heller dårlig.

Trøndelag ikke prioritert

– Jakta ga ikke det resultatet vi ønsket. Derfor setter i vi i igang ekstraordinær jakt på bjørn i tre områder, og vurderer slik jakt også i Trøndelag, sier senoirrådgiver ved Direktoratet for naturforvaltning (DN), Lars Bendik Austmo.I første omgang blir områder i Neiden, Hattfjelldal og på Hedmarksvidda prioritert.

Lars Bendik Austmo

Senoirrådgiver i DN, Lars Bendik Austmo.

Foto: Håvard Zeiner / NRK

Det er i disse områdene bjørnen har gjort størst skade på sau, skiver DN i ei pressemelding. Seniorrådgiveren sier de har tatt kontakt med rovviltnemndene i aller regioner, og vurderer fortløpende om jegerne fra Statens naturoppsyn (SNO) skal jakte også i andre områder.

Store tap

Leder i rovviltnemnda i Midt-Norge, Toril Melheim Strand sier det også er behov for ta ut bjørn ved ekstraordinær jakt også i Trøndelag.

Torild Melheim Strand

Leder i rovviltnemnda i Midt-Norge, Toril Melheim Strand.

Foto: Møre og Romsdal Arbeidarparti

– Vi har fått melding om store tap av sau i Verdal, Steinkjer og i Holtålen. Det er liten vits i å være skuffet over at vi ikke ble prioritert nå, men vi forventer at ekstraordinær jakt blir satt i gang også i disse områdene, sier Melheim Strand.

Nemnda hadde møte med DN torsdag, og lederen håper bjørnejakt i regi av SNO blir satt i gang i de verst ramma områdene i Trøndelag så fort som mulig.

Vandrende bjørner

DN vil ikke spekulere i hva resultatet blir hvis bestanden i Midt-Norge ikke blir regulert med jakt i år.

– Fire bjørner er tatt ut i Nord-Trøndelag hittil i år, skutt på skadefelling eller i nødverge. Vi vil nok fortsatt ha bjørn som vandrer i områder der det ikke skal være ynglende bjørner, men det er vanskelig å spå hva den resultatløse lisensjakta vil føre til neste år, sier Lars Bendik Austmo.

Vil lære opp elgjegere

Rundt 10 000 jegere har lov til å gå på bjørnejakt her til lands. Mellom to og tre tusen holder til i Trøndelag.

– Det er ikke mange i Norge som kan bjørnejakt. Vi har heller ikke mange hunder som er dreven på slik jakt. Det er viktig at vi øker kompetansen hos de som vil drive lisensjakt på bjørn, sier Austmo.

De to bjørnene som er skutt under lisensjakta, ble tatt i Tana og i Målselv.