Hopp til innhold

RBK fikk pakketilbud

Stabæk skal ha solgt RBK-aktuelle Veigar Pall Gunnarsson til VIF for en kunstig lav pris for å slippe å betale 2 millioner kroner til franske Nancy.

Fotballspilleren Veigar Pall Gunnarson fra Stabæk i aksjon

Rosenborg ville i sommer veldig gjerne kjøpe Veigar Pall Gunnarson, og bød fem millioner kroner.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Norges Fotballforbund skal granske både VIF og Stabæk etter salget av den islandske superspissen Veigar Pall Gunnarsson.

Onsdag meldte TV2 at Vålerenga kun betalte én million kroner for Gunnarson, samtidig som de betalte fire millioner kroner for en opsjon på det 15 år gamle midtbanetalentet Herman Stengel.

Nå granskes klubbene for å ha avtalt en kunstig lav pris for Gunnarson, for at Stabæk skulle slippe å betale halvparten av overgangssummen tilbake til den franske klubben Nancy.

Fram og tilbake

I 2008 gikk Veigar Pall Gunnarson til Nancy for 15 millioner kroner etter å ha imponert i den norske serien.

Men han innfridde ikke i Nancy. Året etter gikk Gunnarson tilbake til Stabæk for en mye lavere sum. Samtidig gikk han kraftig ned i lønn.

Nancy stilte som betingelse for å slippe Gunnarson at klubben skulle ha halvparten av salgssummen dersom Gunnarson ble videresolgt.

Konkursspøkelse

Imens gikk økonomien i Stabæk rett vest. Klubben måtte si opp leieavtalen på Fornebu Arena, og permitterte deler av staben. Juvélen Gunnarson ble lagt ut for salg. RBK var interessert og gikk i forhandlinger med Stabæk.

Ifølge TV2 skal RBK ha vært villig til å gi fem millioner kroner for Gunnarson. Det ville for Stabæks vedkommende bare ha tilført 2,5 millioner kroner i klubbkassa.

Ifølge Aftenposten fikk RBK tilbud om å kjøpe Gunnarson, men bare dersom de samtidig kjøpte midtbanespilleren Johan Andersson. Summene på hver av de to spillerne skal ikke ha blitt nevnt.

Johan Andersson har spilt under RBKs nåværende trener Jan Jönsson både i Stabæk og Landskrona, og er en av Jönssons personlige favoritter. Rosenborg gikk i tenkeboksen.

VIF handlet raskt

Imens kom Vålerenga på banen og snappet Veigar Pall Gunnarson foran nesa på Erik Hoftun & Co. Betingelsen var at VIF samtidig betalte fire millioner kroner for den totalt ukjente spilleren Herman Stengel (da 15 år gammel).

Det ga Stabæk en sårt tilført pott på 4,5 millioner kroner, mot 2,5 millioner for et salg av bare Gunnarson til RBK.

Spørsmålet er om Gunnarson bare var verdt én million kroner, og om 15 år gamle Hermann Stengel var verdt fire ganger så mye som Gunnarson.

Én A-lagskamp

Herman Stengel er nå 16 år, og er kaptein på det norske G16-landslaget. Stengel har en treårig kontrakt med Stabæks A-lag.

I fjor ble Herman Stengel tidenes yngste målscorer i 2. divisjon da han scoret for Stabæks andrelag mot Vålerenga 2, 14 år gammel. Ifølge Stabæks hjemmeside debuterte Stengel for A-laget fra start i første runde i NM mot Holmlia 1. mai 2011.

Og så, 2. oktober, debuterte han fra start i Eliteserien mot Sarpsborg 08. Da var han 16 år, én måned og seks dager gammel, og den yngste gjennom tidene som toppseriedebuterte fra start. To yngre spillere har spilt i toppserien som innbyttere, men ikke fra start.

Kan ha brutt to regler

Nå skal Fotballforbundet gå inn i transaksjonene for å se om forbundets regler for spilleroverganger er brutt.

Ifølge NFFs overgangsansvarlig Stein Pedersen er det to punkter som er aktuelle å vurdere i forbindelse med Gunnarsson-overgangen og Stengel-opsjonen.

I kapittel 1, paragraf 3-4 (d) i overgangsreglementet heter det at «Avtale mellom klubber vedrørende enkeltspiller, må også undertegnes av spilleren – for spillere under 18 år, også av foresatte. – for å være gyldig.»

Herman Stengels far Hans Jørgen Stengel sa til VG torsdag at han ikke var orientert om at Vålerenga hadde sikret seg en opsjon på sønnen.

Krever reell pris

Det er dessuten ikke anledning for kjøpende og selgende klubb sette en kunstig pris på en spiller.

– Overgangsummene skal være reelle, sier Pedersen til Aftenposten.no.

Til NRK sier Veigar Pall Gunnarson at han ikke har vært klar over noen uregelmessigheter i forbindelse med overgangen til Vålerenga.

Sportslig direktør i Rosenborg Erik Hoftun sier til TV2.no at han stusser over at Gunnarsson ble solgt til VIF for én million kroner.

– Hehehe, hva jeg tenker er kanskje ikke så viktig, men hvis det stemmer har Vålerenga gjort et godt kjøp, sier Hoftun til Tv2.