Hopp til innhold

Penger til ekstra studieplasser

Både NTNU og høgskolene i Trøndelag får økte tilskudd for å opprette flere nye studieplasser.

Dragvoll, NTNU

NTNU får 225 nye studieplasser neste år.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å bevilge 20 millioner kroner for å videreføre og trappe opp med nye kull de studieplassene som ble tildelt i 2009 og 2011 ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet ( NTNU ).

225 flere plasser

Det gir en økning på 225 studieplasser fra 2011 til 2012.

Kari Melby

Kari Melby er ikke helt fornøyd med statsbudsjettet.

Foto: NRK

Totalt foreslås en bevilgning på 3,5 milliarder kroner til universitetet, men NTNU er ikke fornøyd.

– Dette er ikke et budsjett for framtida, og vi får ikke ei krone til bygg, sier prorektor for forskning, Kari Melby i ei pressemelding.

Likevel ser Melby det slik at de nå kan ta det første forsiktige steget på veien mot et større Dragvoll.

Håp for Dragvoll

– To millioner kroner til planlegging, gir ingen nye arealer nå, men dette viser at døra ikke lenger er stengt. Det skinner en glipe av håp for Dragvoll, sier Melby.

– Vi forutsetter at dette er begynnelsen på et raskt løp for å få bedre plass på campus Dragvoll, og det er helt nødvendig for at vi skal kunne følge opp den sterke satsingen på å utdanne flere lærere, fortsetter prorektoren ved NTNU.

I dag ble det klart at regjeringen legger ned forskningsfondet, men pengene kommer i andre deler av statsbudsjettet.

Mer til utstyr

NTNU får 280 millioner kroner til vitenskapelig utstyr, og 900 millioner til større satsinger.

– Dette er en bevilgning på 2011-nivå, og en løsning som kan bidra til å sikre forskningsfondets formål, sier Kari Melby.

NTNU er også glad for at regjeringen øker midlene til fri grunnforskning. – Den samlede økningen blir på 200 millioner kroner, og det er vi vi svært glad for, sier Melby.

I tillegg foreslås en bevilgning på om lag 23,1 millioner kroner til Artsdatabanken og 5,2 millioner kroner til den nasjonale fagbiblioteksdatabasen BIBSYS, som administreres ved NTNU.

Flere HIST-plasser

I statsbudsjettet får Høgskolen i Sør-Trøndelag 16 millioner kroner for å videreføre og trappe opp med nye kull de studieplassene som ble tildelt i 2009 og 2011. Det gir en økning på 185 studieplasser fra 2011 til 2012.

Regjeringen foreslår en økning på 3,7 millioner kroner for å videreføre satsingen på de nye grunnskolelærerutdanningene. Totalt foreslås en bevilgning på 723,3 millioner kroner til høgskolen.

Dronning Mauds Minne

Dronning Mauds Minne får ekstra penger i statsbudsjettet.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Regjeringen foreslår å bevilge 1,2 millioner kroner for å finansiere ferdig treårige studieplasser opprettet i 2009 ved Dronning Mauds Minne, høgskole for førskolelærerutdanning. Totalt foreslås en bevilgning på 99,3 millioner kroner til høgskolen.

Flere studentboliger

I budsjettforslaget foreslår regjeringen å bevilge 242 millioner kroner til bygging av nye studentboliger. Dette vil gi omlag 1000 nye studentboliger.

– Studentboliger er viktig for å kunne tilby studenter rimelig bosted under utdanningen, skriver regjeringen på sine hjemmesider.

I Trondheim er det fortsatt stor mangel på studentboliger, noe som fører til et prispress i leiemarkedet for boliger. Regjeringen skriver ikke noe om Trondheim her, men nevner spesielt Kristiansand:

– For å sikre oppføring av fremtidige studentboliger vil Kristiansand fra 2012 anses som et pressområde.

Økning for HINT

Høgskolen i Nord-Trøndelag får økt sin bevilling med 5,5 prosent, til 394,1 millioner kroner. Rektor Steinar Nebb er fornøyd.

Steinar Nebb

HINT-rektor Steinar Nebb er fornøyd med forslaget til statsbudsjett.

Foto: Bjørnar Leknes

– Flere studenter avlegger eksamen som et resultat av fokus på kvalitetsforbedring og studentgjennomstrømming. Dette gir utteling, og det er vi tilfreds med. Nå får vi handlingsrom til å jobbe videre med strategisk viktige satsinger for regionen, opplyser Nebb.

HINT får 3,1 millioner kroner for å videreføre og trappe opp med nye kull de studieplassene som ble tildelt i 2009 og 2011. Dette er deltidsutdanninger innenfor førskole- og grunnskolelærer.

– Dette er en riktig og viktig satsing. Slik deltidsutdanning er et viktig supplement til heltidsutdanningene våre, og er med på å sikre kompetanseutvikling i Nord-Trøndelag, sier rektor Steinar Nebb.