Hopp til innhold

Mer skjenking gir mer vold

En times økning i skjenketiden fører i gjennomsnitt til 17 prosent flere voldstilfeller på nattestid i helgene.

Skjenking

Når nettene blir lange i øker volden i sentrum av byene.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Selv små endringer i stengetiden på skjenkesteder har betydning for antall voldstilfeller. En times økning i skjenketiden fører i gjennomsnitt til 17 prosent flere voldstilfeller på nattestid i helgene.

Det viser helt ny forskning frs Statens institutt for rusmiddelforskning SIRUS.

Mange norske byer har det siste ti-året enten utvidet eller innskrenket skjenketiden med en halv til en time, noen også med halvannen time.

– Vi finner en klar sammenheng mellom slike små endringer i skjenketider og antall voldstilfeller, sier Sirus-forsker Ingeborg Rossow.

Erstatter synsing

Forskningsrapporten fra SIRUS gir konkrete svar på det mange politikere og andre synsere har vært uenige om når det gjelder sammenhengen mellom skjenketidspunkt og vold.

Regjeringen valgte å vente på denne forskningen før den tar stilling til forslaget om å forby skjenking etter klokka 02.00 for hele kongeriket.

I høstens valgkamp hevdet FrPs stortingsrepresentant og leder i justiskomiteen Per Sandberg at minst 50 kommuner hadde opplevd mindre vold etter at de hadde utvidet åpningstidene.

Dagen etter klarte han ikke å navngi en eneste av disse 50 kommunene overfor NRK.

Fyll ELverum 2

Ekstraarbeid for politiet: Denne berusede mannen kjeftet på politiet etter at de hjalp ham på bena i Elverum.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Les også: Nordre gate er voldsgate i Trondheim

Robust sammenheng

Sammenhengen er den samme med bruk av ulike statistiske analysemetoder.

– Det er også en overraskende symmetri i funnene. Økningen i voldstilfeller ved utvidet skjenketid er nesten identisk med nedgangen i vold ved tilsvarende innskrenket skjenketid, sier Rossow.

Studien baserer seg på data fra 18 norske byer som har utvidet eller innskrenket skjenketiden i løpet av den siste tiårsperioden, og skjenketidsendringene var mindre enn eller lik to timer.

Data fra politiet på meldte voldstilfelle nattestid i helgene er for perioden 2000–2010.

Mellom 01 og 03

I disse 18 byene har skjenketidsslutt i helgene ligget mellom klokka ett og tre på natten, og skjenketidsendringene har skjedd innenfor dette tidsrommet og har berørt skjenkesteder i bysentrum.

Studien har belyst om disse endringene har påvirket omfanget av voldstilfelle i bysentrum nattestid i helgene. Voldstilfelle utenfor bysentrum i samme tidsrom, som trolig ikke blir påvirket av endringer i stengetidene, ble brukt som kontroll for mulige feilkilder.

Det ble brukt tre ulike statistiske analysemetoder i studien.

Ingeborg Rossow, Forskningsleder SIRUS

Forskningsleder Ingeborg Rossow i SIRUS mener sammenheng mellom skjenketider og vold er sjeldent kraftige.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

17 prosent økning per time

Funnene tyder på at én times utvidelse av skjenketiden førte til en økning på i gjennomsnitt 20 voldstilfeller nattestid i helgene per 100.000 innbyggere per år. Dette tilsvarer en økning på cirka 17 prosent.

To timer utvidet skjenketid gir dermed en tredel flere tilfeller av vold.

Resultatene tyder på at effekten er symmetrisk, slik at antall voldstilfeller går tilsvarende ned ved en times tidligere stengning. Sammenhengen er et gjennomsnitt for alle byene, og voldsendringene knyttet til skjenketidsendringer varierte mellom byene.

– Denne undersøkelsen er interessant også i et internasjonalt perspektiv. Tidligere studier har stort sett undersøkt hvilken effekt store endringer av skjenketidene har på antall voldstilfeller. Nå ser vi at også små endringer har en tydelig effekt, sier Rossow.

Skjenking av alkohol på bar

Forskerne har funnet en ster sammenheng mellom hvor sent det skjenkes og antallet som rammes av vold.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Les også: Politiet: – Bruker verdifull tid på å passe på fulle ungdommer

Les også: Mindre vold i 13 byer etter at skjekinga stanset tidligere