Hopp til innhold

– Bør stille krav til Ap i Trondheim

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener Aps kommende samarbeidspartnere må være raskt ute med sine kampsaker for å få ikke å bli overskygget når bystyret er satt.

Ottervik og Todal Jenssen

Rita Ottervik inviterer både venstresida og sentrumspartiene til forhandlinger etter at hun i går fikk en ny periode som ordfører i Trondheim.

– Det kan se ut til at Rita Ottervik og Arbeiderpartiet i Trondheim vil få en vanskeligere alliansebygging enn det lenge så ut til under årets valg, mener Todal Jenssen.

Til tross for at Ottervik nå får en tredje periode som ordfører i trønderhovedstaden, ble Høyre den store vinneren i mandagens kommunevalg.

Likevel fornøyd

Når 99,9 prosent av stemmene nå er opptalt, ligger Høyre i Trondheim på hele 27,4 prosents oppslutning. Dette er 12,4 mer enn ved forrige kommunevalg.

Arbeiderpartiet gikk tilbake 4,2 prosent, men endte likevel på 39,7 i byen som er blitt kalt «det rødgrønne utstillingsvinduet». Det er Ap-ordføreren godt fornøyd med.

– Dette er det nest største resultatet på 30 år. Det sier sitt, konstaterte Rita Ottervik sent i går kveld.

– Vil stille krav

Valgforsker Todal Jenssen mener innspurten i opptellingen ble spennende til siste slutt.

– Det ble mye jevnere enn det så ut til tidligere på kvelden. Alliansebyggingen for Ap i etterkant blir nok vanskeligere enn det lenge så ut til, sier han til NRK.

– De blir avhengige av samtaler med flere partier, og det blir nok stilt noen krav fra disse til Ap.

Han tror like fremt partiet kan være ettergivende i de kommende forhandlingene.

– Ap i Trondheim har ført en veldig «godhjerta» politikk overfor sine samarbeidspartnere, og investert mye i å samarbeide med mindre partier. Det kan godt hende de vil være sjenerøse i en forhandling som den vi står foran nå.

Vant med samarbeid

Det at partiet allerede har årelang erfaring med slikt samarbeid, vil hjelpe Arbeiderpartiet i forhandlingene, mener valgforskeren.

– De sitter med gode kort på hånda, og har god sjanse til å lykkes. Det at de har mulighet til å spille på litt forskjellige konstellasjoner av partier, er en fordel for partiet.

Å samarbeide med et parti som er såpass mye støre, kan være en utfordring. Noe SV og Senterpartiet også har fått erfare gjennom dagens rødgrønne regjeringssamarbeid.

– Bør prøve umiddelbart

Derfor mener Anders Todal Jenssen det vil være viktig for de små partiene å få gjennom så mye som mulig før bystyret blir kontituert.

– Det de vil prøve å vinne på et slikt samarbeid, burde de nok prøve å vinne umiddelbart. Så lenge forhandlingene om samarbeidet går, er det klart de vil ha noe å tilby og noe å selge, sier han.

– Når konstellasjonen først er etablert og bystyret er satt, vil de ikke ha like sterke pressmidler mot Ap.

Ellers vil de mindre partiene få en tøff tid etter forhandlingene er over, mener Todal Jenssen.

– Det er da de risikerer å komme i skyggen av dette store Arbeiderpartiet, og kan bli usynlige for velgerne sine ved neste korsveg.

Vurderer bredere samarbeid

Rita Ottervik ville i går kveld ikke love ut posisjoner til noen som helst, heller ikke at SV beholder varaordføreren.

– Vil vil nå se på muligheten for å samarbeide enda bredere, sier hun til NRK.

– Derfor vil vi invitere både venstresida og mellompartiene til samtaler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.