Hopp til innhold

16- og 17-åringer får stemme

Alle 16- og 17-åringer får i år for første gang lov til å stemme i Namdalseid og Osen. 17 år gamle Peder Østring håper ungdommene viser at de er modne nok.

Peder Østring

Peder Østring håper alle 16- og 17-åringer etter hvert får stemmerett i Norge.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Osen og Namdalseid er de to eneste trønderske kommunene blant de 20 som er med i prøveordningen.

Stemmerett til 16-åringer

Har et ansvar

– Vi i Namdalseid ungdomsråd har et ansvar for å få ungdommene til å stemme, sånn at kommunalministeren kan se at de unge tar dette på alvor. På den måten kan alle 16- og 17-åringer få stemmerett, håper Peder Østring.

Østring tror den politiske interessen blant de yngste har økt etter det som skjedde på Utøya 22. juli.

– Ja, det har vi jo sett allerede. Det er en stor tilstrømming til forskjellige partier. Folk er blitt mer oppmerksomme på hvor viktig demokratiet er. Det er ingen selvfølge, og vi må verne om våre rettigheter, sier 17-åringen fra Namdalseid.

Unge vil stemme

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU tror også på større deltakelse fra de unge velgerne denne gangen.

Toril Aalberg

Toril Aalberg tror mange unge vil benytte seg av stemmeretten.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Mye tyder på det. Flere undersøkelser viser at spesielt blant ungdom er det en mobilisering på gang, sier hun.

Namdalseid og Osen er altså de to trønderske kommunene hvor 16- og 17-åringer får stemme. Men Aalberg er usikker på om de unge stemmene vil påvirke utfallet av valget.

SV og Frp

– Det er vanskelig å si noe sikkert om det, men partier som SV og Fremskrittspartiet kan tjene på dette. De har alltid trukket de yngre velgerne. Derimot har Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet tradisjonelt hatt mer eldre velgere, sier Aalberg.

Om de yngste er modne nok til å stemme, har vært en del av debatten før prøveordningen ble innført. 17 år gamle Peder Østring på Namdalseid er ikke i tvil om det.

– Jeg vil si at ungdommene er veldig engasjerte. Kanskje på en litt annen måte enn resten av befolkningen. Det fins jo også voksne som ikke er så engasjerte akkurat. Nei, 16- og 17-åringene har mye å bidra med, mener Peder Østring.

Utvikle demokratiet

Toril Aalberg tror også de yngste valgdeltakelse er viktig for utviklingen av demokratiet i landet vårt.

– De aller yngste er tradisjonelt veldig engasjerte. Det er etter videregående at interessen dabber av litt. Dessuten er det viktig på sikt å få de unge sosialisert inn i den demokratiske prosessen som valg er, sier Toril Aalberg.

Peder Østring er sikke på at han skal benytte seg av stemmeretten, men vet ikke hvem som skal få hans stemme 12. september.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå, men skal følge godt med i valgkampen, lover han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.