Hopp til innhold

– Anbudsrot fører til lengre helsekøer

Anbudsrot kan føre til at pasienter må vente flere måneder på å få tatt MR-undersøkelser.

Kreftbehandling (Illustrasjonsfoto)

Helse Midt-Norge vil bare kjøpe bildediagnostikk fra én privat leverandør. (Illustrasjonsbilde)

Foto: colourbox.com

Pasienter i Midt-Norge kan risikere å måtte vente flere måneder på å få utført MR-undersøkelser, frykter administrerende direktør Tom Emil Ask i røntgeninstituttkjeden Unilabs.

I Midt-Norge kommer oppsigelsen etter en anbudsrunde, men nå klager den private røntgeninstituttkjeden Unilabs på feil i Helse Midt-Norges anbudsprosess for å kjøpe inn bildediagnostikk som røntgen og MR de neste fire til seks åra.

Etterspørselen etter MR-undersøkelser stiger kraftig, noe helseforetakene nå prøver å forhindre ved å redusere innkjøpene fra private røntgeninstitutter.

Les også: Trondheim åpner et av verdens mest avanserte MR-laboratorier.

Røpet konkurrentenes priser

– Helse Midt-Norge har informert våre konkurrenter om våre priser, slik at de har kunnet legge seg under vårt tilbud, sier administrerende direktør Tom Emil Ask i Unilabs til NRK.

Unilabs har også klaget på at Helse Midt-Norge har valgt å bare holde seg med én leverandør, som må kunne levere bildediagnostikk i alle tre fylker.

Helsefaglig direktør Nils Hermann Eriksson i Helse Midt-Norge vil ikke kommentere klagene på selve anbudsprosessen så lenge klagene er til behandling i Helse Midt-Norge.

Må si opp ansatte

Fra i høst har Helse Midt- Norge valgt å si nei til å kjøpe inn bildediagnosetjenester fra Unilabs og to andre private tilbydere i Midt-Norge. Uten offentlige oppdrag de neste fire til seks åra tror Tom Emil Ask resultatet blir at de private leverandørene stenger.

– Da må vi legge ned. Vi må si opp våre 16 ansatte i Trondheim, skrote det kostbare medisinske utstyret som står der, og si opp vårt medisinske miljø i Trondheim.

– Får konsekvenser for pasientene

Helse Midt-Norge innstiller på at alle oppdragene innen bildediagnostikk utenfor sykehusene skal gå til én leverandør, Curato. Dermed forsvinner diagnosebildetilbudet fra Medi3 i Ålesund, Kristiansund Røntgeninstitutt og Unilabs i Trondheim.

Administrerende direktør Tom Emil Ask i Unilabs sier dette vil redusere kapasiteten.

– Vi har sammenliknet det Helse Midt-Norge sier de vil kjøpe fra private med det de private leverer av MR-undersøkelser, og funnet at 8.000 pasienter må stille seg i sykehuskø.

Lengre køer

Helse Midt-Norge legger ut en oversikt på nettet over ventetida på røntgen og MR-undersøkelse hos de ulike private leverandørene.

I slutten av august 2011 er ventetida på MR-undersøkelse tre uker hos alle de som mister kontakten videre, mens Curato, som snart får privat monopol i hele Midt-Norge, har fem ukers ventetid.

Det er denne ventetida Tom Emil Ask altså frykter vil øke kraftig når den nye ordningen trer i kraft.

I Helse Sør-Øst har ventetida på MR-undersøkelser vært oppe i et halvt år.

På Oslo universitetssykehus på Ullevål må kvinner med kuler i brystene vente tre måneder på å bli undersøkt, selv om loven sier det skal skje innen to uker, ved mistanke om mulig kreft.

Kjøpe seg forbi MR-køen

Tom Emil Ask sier sykehusene i dag har nok med å betjene sine egne behov.

– De har allerede lang ventetid for polikliniske undersøkelser. Det er derfor folk kommer til oss.

Han frykter at mange vil kjøpe seg ut av ventelistene for å få vite hva som feiler dem.

– Dessverre vil mange spørre om det er mulig å bli undersøkt tidligere ved å betale alt selv. Mange vil gjerne vite hva som feiler dem.

I Porsgrunn tilbyr Curato pasienten å kjøpe seg forbi MR-køen for 2.000 kroner.

– Ikke alle har råd

En vanlig MR-undersøkelse koster om lag 2.000 kroner. Ikke alle har råd til det.

– Mange eldre har behov for å finne ut hva som feiler dem, og når fastlegen sender dem inn i en lang helsekø, så har mange ikke råd til å betale 2.000 kroner av sin pensjon.

Tom Emil Ask frykter at noen vil dø i køa.

– Det er en kjent innsparingsmetode å operere med lange helsekøer. Da vil noen av pasientene forsvinne helt av seg selv.

– Kjenner oss ikke igjen

Helsefaglig direktør Nils Hermann Eriksson i Helse Midt-Norge tar sterk avstand fra påstanden fra Unilabs om at diagnosekapasiteten går ned med den nye anbudsrunden.

– Vi skal klare å betjene like mange pasienter som tidligere, lover han.

Markedet for private polikliniske bildediagnoser i Norge er på om lag 800 millioner kroner. Helse Midt-Norge skal redusere sine innkjøp til 45 millioner kroner ved å ta i bruk egne MR-apparatater på sykehusene.

Viser til Nord-Trøndelag

– Sykehusene er pålagt å ha topp moderne bildediagnoseutstyr i beredskap for akutte tilfeller og for å avgjøre hva som feiler de innlagte pasientene, sier Nils Hermann Eriksson.

Han viser til at sykehusene i Nord-Trøndelag i tillegg står for de aller fleste polikliniske røntgen og MR-undersøkelsene.

– Slik er det ikke i Møre og Romsdal eller i Sør-Trøndelag. Det vil vi gjøre noe med.

Utvider åpningstidene

Han innrømmer at på dagtid har sykehusenes røntgenavdelinger nok med å betjene sine egne behov. Men på tidlig moren og ettermidddag/kveld står maskinene uvirksomme.

– Ved å utvide åpningstidene skal sykehusene kunne ta unna de 8.000 pasienten som tidligere ble betjent av private, mener Nils Hermann Eriksson i Helse Midt-Norge.

Tviler sterkt

Administrerende direktør Tom Emil Ask i Unilabs har ikke tro på at Helse Midt-Norge klarer å få til dette.

– Helseforetakene har sagt de skulle klare dette andre steder i Norge, uten at vi har sett noe til det.

– Den nye ordningen skulle gjelde fra 1. august, men er allerede utsatt.