Hopp til innhold

Jorda rundt som gatemusikanter

Familien Brasøy Fjeldvær fra Hitra har tatt seg fri et helt år for å oppleve verden. Og finansieringen - den er av det mer utradisjonelle slaget.

Hitra-familie synger verden rundt

Musikerfamilie på loffen: F.v.: Simon (20), Aslak (17), Bjørn (45), Sara (12) og Mette (42).

Foto: Elling Finnanger Snøfugl / NRK

I ren sigøynerstil - med sekken og instrumentene på ryggen - starter familien på fem en lenge planlagt jorda rundt-reise denne uka.

At den skulle bli av den musikalske sorten, åpenbarte seg først da barna begynte å bli store, forteller familiefar Bjørn Brasøy (45).

– Selve turen er noe vi har planlagt siden ungene var små. Men så ble de så flinke til å spille og synge at vi har bestemt oss for å prøve å livnære oss på det vi tjener på musikken underveis, sier han.

Spiller på konjakkslott

Den talentfulle gjengen fra øysamfunnet på Hitra har likevel ikke tenkt å basere seg kun på tilværelsen som gatemusikanter.

– Joda, det blir helt klart en del spontan spilling på gatehjørner, men vi har også skaffet oss flere andre mer lukurative oppdrag, sier Bjørn, som er kjent for mange som mannen bak den populære lokalhymnen "Hitra, Frøya og Fjellværøya".

For mor og far har nemlig planlagt lenge og godt. På lista står blant annet opptredener på konjakkslott i Frankrike, femstjerners businesshotell på Malta og konsert med lokale krefter i Tanzania.

Ingen hotellferie

– Vi driver jo selv med festival på Hitra der hele familien er engasjert, og har blitt kjent med musikere fra hele verden, forteller mor Mette Fjeldvær (42).

– Alle disse har vi selvfølgelig kontaktet i forkant, forteller hun.

– Slik har vi også ordnet oss med privat innlosjering de aller fleste plasser.

– Gleder meg til Australia

Det er nemlig langt i fra noen hotellferie de baserer seg på. Slik luksus passer seg vel heller ikke for omreisende gatemusikanter, skal vi tro familien rett.

– Vi drar rett og slett ut for å oppdage verden og treffe mange nye mennesker fra alle slags kulturer, sier familiens yngste, Sara på 12 år.

Hun gleder seg særlig til å oppleve Australia og New Zealand.

– Det blir spennende bare å reise rundt fra plass til plass, men der vet jeg det er ekstra fint.

HØR FAMILIEN SYNGE I NRK TRØNDELAGS MORGENSENDING:

Skole på nett

Det å ta et helt år fri midt i utdanningen, innrømmer eldstebror Simon (20) at kan bli en utfordring. Planen er likevel å henge med i studieløpet.

– Selv har jeg nettopp fullført ett år av utdanningen, så utgangspunktet nå er å ta fag via nett underveis.

Det samme gjør Aslak (17), som er mellomstemann i søskenflokken.

– Jeg tar andreåret av videregående på nett, så satser jeg på å komme rett hjem til russefeiringa, sier han litt spøkefullt.

Sara har også fått mulighet til å følge skolegangen på samme måte, men med ekstra undervisning fra mor og far.

– Litt bekymret

Det største utfordringen blir kanskje likevel det å faktisk tilbringe et helt år sammen med familien, den samme gjengen dag ut og dag inn. Simon er en smule bekymret.

– Jeg har jo bodd hjemmefra i to av de siste tre årene, så det kan nok bli litt vel tett til tider, ser jeg for meg. vi er alle fall to her som er på samme alder, så det spørs om vi bør stikke oss unna litt til tider, sier han.

– Det stemmer nok at jeg kan bli litt masete og bekymra enkelte ganger, innrømmer mor.

Familien Brasøy Fjeldvær tjuvstartet verdensturen med gateopptreden i Trondheim i dag. Det kan du få med deg på Midtnytt på NRK1 klokken 18.40 i kveld.

Hitra-familie synger verden rundt

Alt er pakket og klart. Familien Brasøy Fjeldvær skal legge verden for sine føtter.

Foto: Elling Finnanger Snøfugl / NRK


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.