Hopp til innhold

Rånere vil rydde i egne rekker

Steinkjer-rånere føler seg uthengt etter å ha fått kritikk for forsøpling og uvettig kjøring. Nå vil de rydde i egne rekker.

Rånere Steinkjer 2011

– Hele miljøet bør ikke lastes for det enkeltpersoner foretar seg, mener Petter Hagen og Fredrik Nesbak. Nå starter de råneklubb for å ikke bli satt i samme bås som bråkmakerne.

Foto: Martine Kråkø Romstad / NRK

Sture Nørholm

Politioverbetjent i Steinkjer, Sture Nørholm, er positiv til rånernes initiativ.

Foto: Knut Reitan / NRK

– Vi vil gjerne ha unna de som er trafikkfarlige, for de er trafikkfarlige for oss også.

Det sier Fredrik Nesbak og Petter Hagen, som tar avstand fra de siste dagenes rånerbråk i Steinkjer sentrum.

– Det er enkeltpersoner som står for "spoling" i rundkjøringene, sier Nesbak, som mener det er feil å påstå at alle rånere råkjører og forsøpler.

– Ikke skjær alle over en kam

– Det er forskjell på dem som har råning som hobby, og på de som bare har festbiler. Vi prøver å unngå å bli satt i samme bås som disse, men det er vanskelig å unngå, forteller Hagen.

Han forteller at han definerer en ekte råner som en som respekterer og tar vare på bilen sin, mens festrånerne kun kjører i helger, på seine kvelder i ukedagene og i ferier.

– Vi prøver å være sosiale med andre kompiser som også kjører bil. Det er en hobby vi bruker tid og penger på utenom arbeidstid. Vi koser oss med å holde på med bilene, forteller Hagen.

Nå vil Steinkjer-guttene organisere seg.

Tar initiativ til rånerklubb

– Vi vil gjerne ha en plass hvor vi kan kjøre fra oss litt. Jeg merker sjøl at jeg blir roligere i kjøringa av å få rast fra meg litt på en bane, forteller Nesbak.

Han tror banekjøring bidrar til at bykjøringa blir roligere.

– Når du veit at du har fått testet bilen maksimalt, er det enklere å holde fartsgrensene på vei heimover.

Hagen presiserer at klubben kun vil ta inn medlemmer som overholder reglene som settes opp. Han sier det også vil være aktuelt å skape andre møteplasser i miljøet.

– Vi vil også vurdere å arrangere biltreff en gang i blant. Jeg tror mange rånere blir roligere trafikanter når de har noe å se fram til.

Politioverbetjent i Steinkjer, Sture Nørholm, har tidligere varslet aksjoner for å få bukt med sentrumskjøringa. Han ser positivt på initiativet fra Steinkjer-ungdommene.

Politiet positive til samarbeid

– Dette er absolutt noe vi må se nøyere på, sier politioverbetjent Sture Nørholm,

– Det er selvfølgelig fint dersom man kan få "kjøre fra seg" på en bane. Vi ønsker jo ikke å ta fra noen en hobby, men alle som bor i sentrum har krav på ro og fred.

– Det vi vil til livs, er den ørkesløse kjøringa fram og tilbake i seine nattetimer, som forstyrrer beboerne langs veien, sier Nørholm.

Han legger til at politiet ofte deler ut advarsler.

– Farlig for de som ferdes langs veien

– Det verste er skrensinga som foregår. Såkalt "burning" er direkte farlig, og dersom vi kommer over det, mister sjåføren førerkortet med en gang.

Han bekrefter at politiet følger med miljøet, og at noen typer råning blir slått hardere ned på enn andre.

– Råning er litt som fotball - du får ikke så mange gule kort før det røde kommer. Førerkortet er ikke til odel og eie, og hvorvidt noen skal kunne ha førerkort eller ikke, er ei helhetsvurdering, sier Nørholm.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.