Hopp til innhold

Oppgitt leder av småbrukarlaget

Bonde- og småbrukarlaget er oppgitt fordi det ikke ble enighet om en ny rovdyrpolitikk på Stortinget i natt.

Bjørn

Partiene på Stortinget er ikke enige om hvor mange bjørn, ulv, gaupe og jerv vi skal ha i Norge.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Aud Gaundal (Ap)

Aud Gaundal er skuffet over at det ikke ble noe nytt rovdyrforlik.

Foto: Brage Stenberg Johnsen / NRK

For partiene på Stortinget klarte ikke å bli enige om et rovdyrforlik, og i natt ble det derfor brudd i rovdyrforhandlingene .

– Høyre nektet

Regjeringen ønsket å få opposisjonen med seg i en bred enighet om nye bestandsmål for ulv og bjørn og en rekke andre forhold.

– Jeg besøkte Stortinget og skjønte at Høyre ikke vill ble med på dette. Da forstod jeg at partiene ikke ville bli enige, sier Aud Gaundal som er fylkesleder for Norsk bonde- og småbrukarlag i Nord-Trøndelag.

Fremskrittspartiet, Høyre og Senterpartiet vil flytte mer makt lokalt i forvaltningen og ønsker færre bjørn, ulv, gaupe og jerv i Norge.

– Vanskelig uansett

SV og Venstre ser på dagens bestandsmål som et minimumskrav, og nekter å godta færre rovdyr. Arbeiderpartiet befinner seg mellom disse partene.

Sau og lam i Innbygda

Bonde- og småbrukarlaget tror det blit tøffe tider for både sau og lam.

Foto: Debbie Taylor Spets

– Dette er vanskelig uansett hvilket parti du tilhører. Nå ser vi at stadig flere sau blir tatt av rovdyr, og vi ønsket oss derfor et forlik som innebar færre rovdyr enn det vi har i dag. Nå blir det vanskelig for sauenæringa, sier Gaundal.

Det forrige rovdyrforliket ble inngått i 2004, og nå ønsket regjeringen et nytt forlik og en ny politikk.

– Men det er jo ikke enkelt når regjeringen er så splittet i denne saken. Med SV og Senterpartiet på hver sin kant, og Arbeiderpartiet midt i mellom, sier Aud Gaundal.

– Frykter tøffe tider

Hun viser til at ei næring som opplever at Mattilsynet truer med å nekte bøndene å sende sauene på beite hvis ikke tapene blir mindre.

– Uten et rovdyrforlik og en bred politisk enighet om bestandsmål, frykter jeg enda tøffere tider for sauenæringa. Vi får nå et slags vakuum, og jeg tror det blir vanskelig å få ned tapene, sier fylkeslederen i bonde- og småbrukarlaget.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.