Hopp til innhold

– Ikke straff hunden din med vold

Hundeinstruktør ber folk droppe gammeldagse måter å oppdra hunden på. – Å vri om øret på bikkja er straffbart, advarer Marit T. Kjellmark.

Hund

Å overse hunden er mye mer effektivt enn fysisk straff, mener hundeinstruktør Marit T. Kjellmark.

Foto: ScanStockPhoto

– Den nye dyrevelferdsloven tillater ikke at man vrir rundt ørene på en hund for å oppdra den, sier hundeinstruktør Marit T. Kjellmark.

I dagens utgave av avisa Arbeidets Rett advarer hun om ukulturen med gamle dressurmetoder.

– Fysisk straff er ikke den beste måten

Kjellmark er ansatt ved Røros Dyreklinikk, og veterinærkontoret har fått flere meldinger om eiere som er for harde i dyreoppdragelsen.

Nå ber hundeinstruktøren folk om å bli flinkere til å ta vare på dyrene sine.

– Mange benytter de samme metodene som for 30 år siden, og de er jo veldig konservative og utdaterte. Nå er det forska mye rundt læringsprinsipper på dyr, og straff er absolutt ikke den beste måten å lære bort ting på, sier hun til NRK.no.

Kjellmark anbefaler ros framfor straff.

– En hund som passer seg for å ikke få juling vil konsentrere seg mer om det enn å faktisk lære ting. En hund som oppmuntres til å prøve og feile vil lære mye bedre enn en som er redd for å få en smertefull opplevelse, argumenterer hun.

Illustrasjonsfoto hund

En hund som oppmuntres til å prøve og feile vil lære mye bedre enn en som er redd for å få en smertefull opplevelse, sier hundeinstruktør Marit T. Kjellmark.

Foto: NIGEL TREBLIN / AFP

– Du er forpliktet til å varsle

Veterinær og seksjonsleder i Mattilsynet for Trondheim og Orkdal, Heiko Paulenz, støtter oppfatningen til hundeinstruktør Kjellmark.

– Hvis du vrir om øret til en hund så tilfører man bikkja smerte, og etter min mening er det helt klart at det ikke skal være sånn, sier Paulenz til NRK.no.

Han minner om at den nye loven om dyrevelferd sier at alle som har mistanke om at et dyr lider, snarest mulig skal varsle politiet eller mattilsynet.

– Å varsle er ikke lenger noe man kan velge, men noe man er forpliktet til, sier han.

Avhengig av tips for å hjelpe

I fjor sommer innførte Mattilsynet en varslingstjeneste på nett, der folk kan si fra dersom de ser at dyr lider.

Paulenz forteller at de merket en økning i varslinger i tiden etter at tjenesten kom, men at det nå stort sett har jevnet seg ut igjen.

– Terskelen for å varsle er veldig personlig. Mange overfører ofte menneskelige forhold til dyr, og varsler derfor tidlig, mens andre er mer rolige og varsler sent.

Veterinæren og seksjonslederen sier at de må få tips dersom de skal klare å hjelpe dyrene som trenger det.

– Det sier seg selv at vi ikke kan reise over alt og sjekke hver hund, katt og ku. Vi er jo opptatt av dyrevelferd, men er i veldig stor grad avhengige av bekymringsmeldinger fra publikum, sier Paulenz.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.